Länkade data och arbetet framåt

I och med övergången till den nya Libris-plattformen med länkade data har vi tagit nästa kliv framåt mot att öppna upp Libris rika mängd data och metadata.

Bibliotek var tidigt ute med att anamma datorer som stöd för informationsförsörjning, och de har kommit att bli en förutsättning för en utbredd och konsekvent åtkomst till det material som återfinns i bibliotekens kataloger. Att data ska vara öppen och återanvändbar ses mer och mer som en självklarhet.

Vårt mål är att producera data som ska fungera i en webbaserad miljö där maskiner pratar direkt med varandra. I takt med att vi fortsätter att förbättra vår datamodell genom att slå ihop och samordna data kommer vi också i högre grad kunna skapa länkar. Genom att fler saker kan länkas till, slipper vi återupprepa information.

Läs artikeln i sin helhet och ta del av hur Libris formatteam resonerar kring länkade data och bibliotek, länkade data i nya Libris och hur arbetet framåt leder till nya möjligheter att dela information.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.