Ändringshistorik i nya Libris

I Voyager listades samtlig ändringshistorik i en flik i katalogiseringsklienten. Här syntes datum och tid för när posten skapades, samt sigel för samtliga bibliotek som ändrat och uppdaterat posten.

Ändringshistoriken i Voyager var en separat logg, den lagrades inte tillsammans resursens metadata. Vid övergången till nya Libris togs inte ändringshistoriken med, på grund av dess systemspecifika karaktär. Nya Libris har därför inte den forna historiken att tillgå.

I nya Libris katalogiseringsgränssnitt visas istället tid, datum och sigel för när posten skapades, samt tid, datum och sigel för senaste ändringen. Om en post i Libris enbart är importerad, men inte ändrad, anges att posten är ändrad av Okänd [1.]. Okänd byts ut till ansvarigt sigel när en post ändras, uppdateras och sparas [2].

Nya Libris katalogisering har ingen funktion att visa fullständiga loggar på samtliga uppdateringar.

Om en användare vill lägga till sitt bibliotek som uppgraderande instans läggs sigel som lokal entitet.

 1. Lägg till fältet ”Uppgraderad eller importerad av” (om det inte redan finns) genom att klicka på +ikonen i verktygsmenyn
 2. Klicka på +ikonen inom fältet. Pop up-rutan för Lägg till entitet öppnas, välj ”Bibliotek” i rullgardinsmenyn för Skapa lokal entitet
 3. Klicka på +ikonen inom det tillagda fältet för Bibliotek, sök efter och lägg till ”Sigel”. Skriv in sigel fältet

Informationen syns i Libris katalogiserings gränssnitt [3.] och i Förhandsgranska MARC21 [4.].


1.

Ej ändrad post

2.

Ändrad post

3.

Libris katalogisering

4.

Förhandsgranska MARC21

  3 comments for “Ändringshistorik i nya Libris

 1. Ulrika Orloff
  28 juni, 2018 at 11:06

  Hej,
  Dock är det ju så att när en post importeras från Andra källor så betraktar nya Libris, för närvarande, det importerande biblioteket som skapare av posten och inte som importör eller uppgraderare. Detta blir missvisande, åtminstone om man ska följa det tidigare sättet att tänka angående när en post importeras (den importerande instansen lägger sitt sigel i 040 #d, märk väl: oavsett om en uppgradering i fullständighetsnivå har skett eller inte). Det importerande biblioteket är sekundärkatalogiserande, inte primärkatalogiserande. Därför bör det importerande biblioteket hamna i, motsvarande, Marc-delfält 040 #d och inte i 040 #a.
  Föreslår ni att de bibliotek som, i nuläget, importerar en post ska lägga till sitt sigel som uppgraderande/importerande instans även när det, felaktigt, ligger 040 #a? Det vill säga, det egna siglet kommer att synas både i 040 #a och i #d. Frågan har tagits upp och är felanmäld. Men eftersom frågan om ändringshistorik lätt kan blandas ihop med uppgraderings- och importfrågan lägger jag min synpunkt även här.
  https://kundo.se/org/librisxl/d/info-om-primar-och-sekundarkatalogisering-i-adminm/

  I övrigt: i exemplet ovan ligger KB som skapande bibliotek och Anna Lindh som uppgraderande. Det är ju stor skillnad mellan reviderande/ändrande och uppgraderande. Uppgraderande gäller enbart uppgradering av fullständighetsnivå (som motsvaras i Beskrivningsnivå). I exemplet ska alltså Alb ha uppgraderat en KB post gjord på Miniminivå till Biblioteksnivå (eller, mer otroligt, från Biblioteksnivå till Nationalbibliografisk nivå)?
  Eftersom vi nu inte har möjlighet att se annat än det senast reviderande biblioteket i ”historiken” kan det kanske finnas risk för att, oftare än tidigare, sigel läggs in i 40 #d även när enbart en revidering/ändring har skett?

  • Maia Dexander
   28 juni, 2018 at 11:27

   Hej Ulrika,

   Tack för din respons! Vi återkommer med svar på detta.

   Hälsar,
   Maia

  • Maia Dexander
   29 juni, 2018 at 10:54

   Hej!

   Vi vill hänvisa dig nya Libris supportforum. Den befintliga tråden kommer att uppdateras.

   Med vänligt hälsning,
   Maia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.