Startversion för nya Libris

Idag 7 maj läggs startversionen av nya Libris ut för test och utvärdering. Syftet är att katalogisatörer på Librisbiblioteken ska kunna prova att katalogisera i nya Libris och att vi tillsammans kan verifiera verkliga katalogiseringar och andra funktioner.  Inga större ändringar sker under perioden. Rättningar av allvarliga fel och buggar kommer att åtgärdas, men ingen ytterligare funktionalitet läggs till.

Mellan den 4 och 11 juni genomför KB produktionssättning av nya Libris. Det innebär en skarp övergång från Voyager till XL. Under den här perioden är Libris stängd för katalogisering. Importer till Libris, som förvärvsrutinen, länkserverinläsningar och övrigt material via Metadatatratten, läggs på kö och läses in när XL är i bruk. Libris webbsök kommer att fungera som vanligt.

Katalogiseringsverktyget

Startversionen hittar ni på https://libris-stg.kb.se/katalogisering/. Den innehåller alla poster från Libris, omformaterade från MARC21 till det länkade formatet BIBFRAME. Inga poster i nuvarande, skarpa Libris påverkas av testerna. Det är alltså fritt fram att ändra i posterna, skapa nya poster, eller ta bort uppgifter. Samtlig data omindexeras, läses in på nytt i samband med produktionssättningen.

Inlägget Materialtyper och stöd i startversionen på Librisbloggen listar information om vad som ingår i startversionen, vilket stödmaterial som finns för de olika materialtyperna, och hur framtida prioritering av kommande materialtyper sker.

De bibliotek som använder Libris webbsök för beståndsregistrering ska efter övergången istället registrera dessa i nya Libris. Mer information om beståndsregistrering hittar ni på Libris undersidor.

Information

Samlad ingång för samtligt material relaterat till nya Libris, introduktionsmaterial, teknisk dokumentation och övrig information, nås via Libris undersidor. Utöver det publiceras successivt nyheter på Librisbloggen.

Libris login

I Voyager loggar katalogisatörer in med användarnamn i form av sigel och lösenord. I nya Libris slussas användare istället via gränssnittet vidare till Libris login. Samtliga användare av nya Libris registrerar sig i Libris login.

Frågor och svar

För frågor och svar rekommenderar vi Supportforum för nya Libris. Supportforumet för nya Libris erbjuder fulltextsök, så att användare enkelt kan hitta information. Om ni inte hittar ett svar som besvarar er fråga, eller om ni behöver fördjupad kunskap inom något område, kan ni enkelt skriva en ny fråga eller inlägg som vi besvarar så snabbt som möjligt. Supportforumet behandlar både teknisk- och förändringsrelaterad information.

Vid mer direkta frågor, kontakta Libris kundservice.

Ändringsförslag och felrapporter

Formulär för ändringsförslag och felrapportering hittar ni längst ned på startsidan på katalogiseringsverktyget.

  5 comments for “Startversion för nya Libris

 1. Maia Dexander
  7 maj, 2018 at 10:03

  Förtydligande:

  Dagens kommunikation av att startversionen för nya Libris (https://libris-stg.kb.se/katalogisering/) är ett test av katalogiseringsverktyget och manuell katalogisering. De redigeringar av datat som görs här sparas inte.

  Parallellt med det här pågår exporttester med ett antal bibliotek.

 2. Nathalie
  8 maj, 2018 at 11:00

  Om man testar att göra beståndsregistrering i verktyget innan produktionssättning i juni, sparas inte det heller då?

  • Maia Dexander
   9 maj, 2018 at 11:40

   Hej!
   Startversionen är under maj kopplad till en kopia av egentliga Libris och kommer inte att sparas.
   Hälsar,
   Maia

 3. Elin Palm
  23 maj, 2018 at 01:03

  Hej,
  När kommer exporttesterna att vara klara? Behöver vi göra några förberedelser redan nu för att kunna exportera potser från Libris XL till vårt lokala system?

 4. Bodil Wennerlund
  1 juni, 2018 at 09:58

  Hej,
  Exporttesterna till lokala bibliotekssystem avslutas idag 1 juni inför färdigställandet av startversionen. 18 bibliotek har testat, med bibliotekssystemen Aleph, Alma, BookIT, Symphony, Koha, Micromarc, Sierra och VTLS. Ni behöver inte göra något särskilt för att förbereda.

  Exporterna kommer att göra ett uppehåll under nästa vecka då vi genomför driftsättningen. Alla ändrade data köas upp och exporterna startar igen när nya Libris går live, måndag 11 juni.

  Med vänlig hälsning
  Bodil

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.