Materialtyper och stöd i startversionen, v. 14

Startversionen av nya Libris och XL har stöd för manuell katalogisering av enkla monografier och tidskrifter.

XL har ambitionen att skapa stöd i följande former:

 • Gränssnittet har utarbetade arbetsflöden för prioriterade materialtyper.
 • Gränssnittet har mallar för prioriterade materialtyper.
 • Det finns en hjälpsektion i gränssnittet, samt ”kontextuell hjälp”. Med det menas de frågetecken i redigeringsvyn som ger information om formatet när man för muspekaren över dem.
 • Det nya vokabuläret och formatet finns på svenska. En översättning av BIBFRAME:s terminologi är alltså påbörjad och sedan tidigare publicerad på Libris undersidor och i Hjälpen i gränssnittet. Arbetet med att översätta terminologin strävar efter att linjera BIBFRAME 2.0 med Praxis för RDA i Libris och SMDB.
 • XL arbetar tillsammans med experter på KB med att ta fram lathundar för katalogisering i gränssnittet. Lathundarna publiceras i gränssnittets hjälpsektion.
 • XL arbetar tillsammans med experter på KB med att ta fram filmer för de arbetsflöden som stöds i startversionen. Filmerna publiceras på KB:s Youtubekanal.

Det finns inte stöd för flerbandsverk, bokpaket eller liknande komplexa strukturer, såsom kartor, bilder, audiovisuellt material eller musiktryck.

Data i Libris

Av den totala mängden i Libris är endast knappt 10% av posterna manuellt katalogiserade. Övriga 90% av posterna kommer in via automatiska flöden. Det här är data som kommer in till Libris via ett antal externa källor, exempelvis e-plikt, lokala länkservers och Libris förvärvsrutin vilket inkluderar förhandsposter från BokInfo, MTM, med flera.

Av de 10% som katalogiseras manuellt är det knappt 1% som primärkatalogiseras. Många poster kommer in som preliminära poster via förvärvsrutinen och har redan där med sig en del metadata. På dessa poster kommer det vara möjligt redan i startversionen av nya Libris att lägga bestånd.

Det betyder att det är endast en mycket liten del av den totala mängden i Libris som kommer att vara svårt eller omöjligt att hantera.

Kommande releaser

Efter startversionen utvecklas stöd för övriga materialtyper. Prioriteringen av dessa sker utifrån frekvens i Libris och enskilda Librisbiblioteks behov och beroende av att kunna primärkatalogisera vissa materialtyper.

  4 comments for “Materialtyper och stöd i startversionen, v. 14

 1. Katalogiseringsteamet, Göteborgs Universitetsbibliotek
  11 april, 2018 at 10:50

  En övervägande del av de poster som kommer in vid automatiska flöden är av mycket bristfällig kvalitet och kräver handpåläggning av en katalogisatör innan de är godtagbara. De ovan annonserade förhållandena kommer därför ändå att skapa ohanterliga restansier för de allra flesta bibliotek. Problematiken med en otillräcklig funktionalitet kvarstår därmed.

  Eftersom Libris XL enligt uppgift kommer att ha en såpass knapphändig funktionalitet under såpass lång tid, vore det i hög rad önskvärt att låta Voyager finnas kvar parallellt med ett nytt system, vilket tidigare utlovats. Att låta systemen löpa parallellt skulle möjliggöra fortsatt arbete för de katalogisatörer som skapar nytt innehåll i systemet och arbetar kvalitetshöjande. Det skulle dessutom undanröja problematiken kring att släppa ett system med otillräcklig funktionalitet. Samtidigt kan en skarp version av Libris XL tas i bruk för att generera underlag för förbättringar och utvecklingsarbete.

  • Maia Dexander
   11 april, 2018 at 11:58

   Hej!

   Det stämmer att KB:s utvecklingsteam i ett tidigare skede testade möjligheten att ha två Libris i skarp drift samtidigt. Den entydiga slutsatsen av dessa tester var att det med parallelldrift inte går att garantera konsistensen i de MARC-poster som importeras resp. exporteras till/från Libris. Katalogisering bör som en följd av det inte ske parallellt i två olika system med olika format: Marc21 respektive BIBFRAME.

   Den nuvarande lösningen bygger därför på att alla poster i nuvarande Libris flyttas till det nya systemet i samband med systemskiftet.

   I nya Libris kan handpåläggning och berikning av importerade poster göras för monografier och serier. Importerat material av andra typer, till exempel audiovisuellt, eller tidskriftsartiklar, kommer att kunna kompletteras, men bara i begränsad utsträckning, de närmaste månaderna. Beståndsregistrering kommer så klart att kunna göras på alla poster i nya Libris, oavsett materialtyp.

   Hälsar,
   Maia

 2. Katalogiseringsteamet, Göteborgs Universitetsbibliotek
  11 april, 2018 at 12:28

  Vi förstår – det innebär med andra ord att systemet fortfarande har samma problem som vi tidigare påtalat ett flertal gånger.

 3. Vitterhetsakademiens bibliotek
  26 april, 2018 at 03:57

  Artiklar och bidrag i samlingsverk kommer alltså inte att kunna primärkatalogiseras? Eftersom de inte kommer in i LIBRIS via något flöde får vi katalogisera i lokalt system. Hur länge?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.