Veckans rapport, v. 6

Föregående sprint pågick vecka 5 och 6. Redan dag ett sattes datum för en intern demo av teamens arbete. Demon genomfördes fredag vecka 6 och hela teamet bidrog till presentationen genom att visa upp sin del av utfört arbete för berörda medarbetare och chefer.

Det arbetet som teamet utfört är:

  • Backend har fokuserat på den tekniska dokumentationen vilket är en viktig del i att kunna ta del av nya Libris tjänster och fördelar. Texterna ska framöver målgruppsanpassas.
  • Frontend har arbetat med tillgänglighetsaspekten av XL:s webbgränssnitt för manuell katalogisering. Tillgänglighet är viktigt för att Libris tjänster och information ska kunna användas av alla människor, oavsett funktionsnedsättningar. Till det hör att anpassa koden gällande exempelvis tillräcklig kontrast, läsbarhet, storlek på typsnitt och uppläsning av innehåll. Utöver det har frontend uppdaterat hjälptexen vid sökrutan på startsidan. Informationen innehåller därmed uppdaterad text kring hur man söker och vilka operatorer som optimerar sökningen. Frontend har även ändrat namnet på funktionen Ladda ned sammanslagen post till Ladda ned som MARC21, vilket tydliggör funktionen.
  • UX-teamet har utrett hur diakriter (tecken som läggs till en bokstav, till exempel é) ska fungera i XL. Nästa steg blir att utveckla stöd för diakriter i katalogisering, sök och hjälptexter.
  • Formatteamet berättade om arbetet med bestånd och dess mappning till länkade data. Samtliga förändringar är genomförda efter studier av fält och delfält. I ett fåtal fall har data flyttats från ett fält till ett annat, då i samarbete med berörda bibliotek. Formatteamet demonstrerade mappningen genom att visa hur ett bestånd läggs på en resurs. Formatteamet visade sedan även hur man kan förhandsgranska sin information i MARC21. Gällande återkonverteringen har arbetet här fortsatt med förbättringar av informationen i 500-fälten.

Nästa sprint pågår vecka 7 och 8.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.