Swepub-statusuppdatering

Kungliga biblioteket har initierat en ny projektfas för vidareutveckling av Swepub med syfte att göra systemet mer användbart och att öka datakvalitet, stabilitet och öppenhet, baserat bland annat på det beställarunderlag som Vetenskapsrådet presenterade för Gruppen för Swepub. Projektledaren för vidareutveckling av Swepub är Bodil Wennerlund. Martin Malmsten arbetar med systemarkitekturen i Swepub och Tuija Drake som handläggare inom metadatafrågor gällande Swepub.

 

För förankring av arbetsflödet både i Swepub-systemet och vid de levererande organisationerna kommer en ny referensgrupp med representanter från de levererande lärosätena och myndigheterna samt Vetenskapsrådet att ombildas av Kungliga biblioteket. Utöver det kommer två specialiserade grupper för bibliometri respektive systemutveckling att konstitueras för avstämning av systemdefinierade regler inom systemet och informationsbyte mellan publikationsdatabaser. En inbjudan till tänkta representanter kommer att skickas efter input från Gruppen för Swepub som håller årets första möte den 14 februari.

 

Aktiviteter för 2018 innehåller bland annat:

  • Arbete för att aktivt höja datakvaliteten i samverkan med lärosätena/SUHF och VR. Ett projekt kring detta ur lärosätenas perspektiv har redan påbörjat (se tidigare utskick på sändlistan från Anders Söderbäck).
  • Implementering av en valideringstjänst innanför det befintliga systemet som rapporterar felaktigheter till administratörerna vid de lokala publikationsdatabaserna samt korrigerar och berikar inkommande data.
  • Berikning av SCB/UKÄ-ämnesklassningar genom (semi)automatisk ämnesklassning utifrån data mining från abstract. En pilot kommer att startas under februari-mars för att testa funktionaliteten och för feedback för vidareutvecklingen.
  • Förstudie för att undersöka förutsättningar för integrering i Libris-infrastrukturen
  • Förbättring av systemstabiliteten med tätare, kontinuerliga uppdateringar för Swepub för analys och bibliometri samt användarupplevelsen av gränssnitten
  • Sammanhållen ingång till Swepub och information kring Swepub
  • Uppdatering av dokumentationen kring Swepub (riktlinjer, formatspecifikation, outputtyper, lathund)
  • Samarbete med Vetenskapsrådet kring skapandet av Svenska & Nordiska listan, auktoritetsregister över publiceringskanaler. En sammanfattning av arbetet med Nordiska listan finns publicerad på Librisbloggen: https://librisbloggen.kb.se/2017/12/13/the-nordic-list/

 

Fyra nya Swepub-organisationer har anslutit sig till Swepub via DiVA i januari: Kungl. Konsthögskolan, Riksantikvarieämbetet, Riksarkivet och Teologiska högskolan Stockholm.

 

Vid frågor och feedback var goda och kontakta Swepub via tjänsten Frågor & förslag (https://kundo.se/org/swepub/) eller via Libris kundservice (libris@kb.se).

 

Med vänliga hälsningar,

Swepub-projektet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.