Kungliga biblioteket fortsätter att erbjuda offentligt finansierade bibliotek tillgång till RDA Toolkit under 2019

I och med övergången till nya Libris är det katalogiseringsstandarden RDA (Resource Description & Access) som gäller vid primärkatalogisering. Beskrivningar gjorda enligt KRS, AACR2 eller andra katalogiseringsregler behöver dock inte göras om enligt RDA.

RDA finns samlat i onlineverktyget RDA Toolkit. Förutom själva reglerna innehåller RDA Toolkit också olika länders Policy Statements (praxisbeslut för RDA), arbetsflöden för olika materialtyper, mappningar (t.ex.MARC till RDA, RDA till MARC etc.), AACR2 (med länkar från paragraferna tillmotsvarande regel i RDA) och mycket mer.

Den svenska praxisen för RDA i Libris och SMDB återfinns också i Toolkit, under fliken RESOURCES: Kungliga biblioteket Svensk Praxis (KBSP). De enskilda besluten är klickbara från instruktionerna i Toolkit viaknappen KB SP.

Anvisningar för RDA-katalogisering finns på Kungliga bibliotekets webbplats: https://www.kb.se/rdakatalogisering/.

KB fortsätter att erbjuda offentligt finansierade bibliotek tillgång till RDA Toolkit under 2019. De bibliotek som ännu inte har RDA Toolkit kontaktar Libris kundservice, libris[snabela]kb.se. Ange IP-nummer (enskilda nummer eller ett nummerspann) för er organisation.

Mer information om RDA finns på RDA-redaktionens sidor https://www.kb.se/bibliotek/Metadata/RDA/.

Frågor om RDA kan ställas till katalogsupport@kb.se.


God jul och gott nytt år!

önskar

RDA-redaktionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.