Förväntans tid i Swepub

Oktober har tillfört både toppar och dalar i Swepub-arbetet.

Till topparna ingår Swepub utvecklingsrådets avsiktsförklaring om det fortsatta arbetet med datakvaliteten i Swepub. Syftet med avsiktsförklaringen är att informera lärosätena om åtgärderna som bör åtas för att höja datakvaliteten och därmed möjliggöra analyser utifrån dataunderlag från Swepub. Läs mer på ett tidigare inlägg. Nu väntar arbetet med framtagning av en långsiktig vision för Swepub.

Till dalarna hör upptäckt att vårens uppdateringar av Swepub för analys och bibliometri inte hade blivit indexerade korrekt trots inhämtning av nya data. Nu pågår ett febrilt arbete med att utreda problemen med uppdateringarna. Än så länge är det dock för tidigt att säga när en ny uppdatering med fixade buggar kan startas. Status kommer att rapporteras via Swepub-sändlistan.

Modellering av det interna formatet fortskrider. Den interna informationsmodellen kommer att baseras på BIBFRAME 2.0 så som det är modifierat av Libris XL. Fält för fält transformeras Swepub MODS till Libris BIBFRAME i JSON-LD. Syftet med denna linjering av Swepub med Libris XL är att möjliggöra bättre förvaltning av Swepub samt utbyte mellan dessa två system i länkade data.

Samtidigt med modellering av det interna formatet pågår revideringen av överföringsformatet Swepub MODS samt praxis och outputs. Omarbetade utkast utifrån referensgruppens synpunkter kommer att diskuteras på nästa referensgruppsmöte den 4 december. Att undersöka hur information och stöd kring datastatus av dataleveranserna kan bäst vidareutvecklas är även ett pågående aktivitet varav de organisationer som levererar data har blivit ombedda att svara på en enkät. Svar inväntas senast den 6 november.

Glöm inte att hålla koll på Swepub användardag som kommer att anordnas den 31 januari 2019! Anmälan och programmet får ni vänta till november.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.