Dubbletthantering och flytt av bestånd

Med anledning av dubbletthantering av bibliografiska poster och flytt av beståndsposter till annan bibliografisk post följer nedan en sammanställning av rådande läge.

I Voyager kunde katalogisatörer manuellt slå samman bibliografiska med funktionen Overlay Bibliographic Records. Funktionen var användbar när man ville slå samman dubblettposter, eller om man ville ersätta en preliminär/rudimentär bibliografisk post med innehållet i en fullständig post. I nya Libris finns inget praktiskt sätt att i gränssnittet göra samma manöver. Nya Libris har alltså stöd för administration av dubblettermen det utförs maskinellt via ett s.k. API-anrop.

Gällande flytt av bestånd från en bibliografisk post till en annan är arbetsflödet för det här ännu inte utformat på ett tillfredsställande sätt. Arbetsflödet som KB rekommenderar att katalogisatören gör ett nytt bestånd på korrekt post och sedan raderar beståndet på den gamla posten. Om ett bibliotek gallrar/raderar det sista beståndet på en bibliografisk post går det även att radera den bibliografiska posten. Det går däremot inte att ta bort den bibliografiska posten om ett eller flera andra bibliotek har bestånd på posten.

När det kommer till att kommunicera ändringarna har tidigare maillistan CXZ använts. Maillistan CXZ fungerar för nuvarande endast på poster med ID skapad i Voyager (poster med enbart siffror) men inte med poster skapad i nya Libris (poster med siffror och bokstäver). Tills vidare rekommenderar KB att CXZ-listan används vid rättning av poster med ID skapat i Voyager, men för kommunikation för poster skapade i nya Libris finns för nuvarande ingen lösning

Läs mer

Overlay Bibliographic Record och ändringsmeddelanden CXZ
Nya ID i Libris

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.