Nya Libris och webbsök

Libris är de svenska bibliotekens gemensamma katalog och en nationell söktjänst som innehåller över 10 miljoner titlar från ca 500 bibliotek.  Svenska universitets-, högskole-, forsknings- och folkbibliotek bidrar tillsammans till uppbyggnaden av innehållet. Träfflistan visar bland annat titel, författare och utgivningsår. Dessutom finns metadata med ytterligare titelinformation, innehållsförteckning, sammanfattning, bilder och länkar till relaterade resurser eller fulltext.

ID:n i Libris webbsök har antingen ett numeriskt eller ett alfanumeriskt värde, beroende på om posten är skapad före eller efter övergången till nya Libris. Från och med övergången till nya Libris får poster i Libris alfanumerinska ID-nummer. Det här gäller poster skapade i nya Libris. Vid export från Libris till de lokala systemen är dessa placerade i MARC 001. Läs mer i bloggposten Nya ID i Libris. Poster skapade innan övergången till nya Libris har fortsatt framåt numeriska ID-nummer, även dessa placerade i MARC 001 vid export. Poster med numeriska ID behåller dessa, trots att de uppdateras i nya Libris.

Libris webbsök kommer fortsatt framåt att uppdateras och indexeras över natten. Det här betyder att ändringar gjorda i nya Libris syns i webbsök dagen efter.

Den MARC som syns i Libris webbsök är densamma som syns i exporterna till de lokala systemen. För vidare information om import och export, se Libris undersidor.

  6 comments for “Nya Libris och webbsök

 1. bokläsare
  26 juni, 2018 at 05:05

  Behövs någon inställning för att inkludera samtliga folkbiblioteks utbud i en sökning?

  Exempel: Folke Isakssons diktsamling Det gröna året anges finnas på 14 bibliotek, https://libris.kb.se/bib/1220590
  Men boken finns även på t.ex. Linköpings stadsbibliotek, vilket framgår om en söker här https://www.gotabiblioteken.se med sökorden: Folke Isaksson gröna .

  Varför ingår inte det resultatet i Libris sökning? Finns en lista över vilka folkbibliotek som faktiskt ingår?

 2. Maia Dexander
  27 juni, 2018 at 06:52

  Hej!

  Efter en sökning hittar du till höger bibliotek, typ, författare och andra filtreringsalternativ. Vid behov avsöktips, läs här: http://librishelp.libris.kb.se/help/search_quick_swe.jsp

  I Biblioteksdatabasen hittar du vilka bibliotek som är Librisbibliotek. https://biblioteksdatabasen.libris.kb.se/

  Med vänlig hälsning,
  Maia

  • bokläsare
   28 juni, 2018 at 12:11

   Hej, det besvarar inte riktigt min fråga. Linköpings stadsbibliotek finns med i biblioteksdatabasen https://biblioteksdatabasen.libris.kb.se/library/76/ , vilket vad jag kan förstå betyder att dess utbud ska indexeras i Libris sökmotor. Men ändå visar Libris inte Linköpings stadsbiblioteks exemplar av Isaksson-boken (se min första kommentar). Varför inte? Obs: just denna bok är bara ett exempel, jag har sett samma problem flera gånger med olika bibliotek.

   • Maia Dexander
    28 juni, 2018 at 08:08

    I Libris webbsök finns det som Libris biblioteken lägger in i databasen. Det är biblioteken som bestämmer vad de lägger in.

    Här kan ni se vilka folkbibliotek som gått med i Libris samarbetet, och katalogiserar sitt bestånd i Libris.
    https://biblioteksdatabasen.libris.kb.se/search?q=*&selected_facets=library_type_exact:folkbib&selected_facets=holdings_type_exact:lopande

    Mvh
    Libris kundservice

    • bokläsare
     28 juni, 2018 at 04:41

     Ok, Götabiblioteket står med på den listan, så dess bestånd borde då synas i Libris. Men givet att det är biblioteken som bestämmer vad som läggs in kanske inte det kompletta beståndet finns med? Jag hittar inga uppgifter i biblioteksdatabasen om vilka delar av beståndet (om inte hela) som finns med för specifika folkbibliotek. I praktiken är då alltså Libris inte ett pålitlig sätt för att söka i flera (stads)biblioteks katalog på en gång?

     • Libris
      29 juni, 2018 at 10:00

      Hej!

      Ja, det kan vara så att det kompletta beståndet inte är med för ett katalogiserande bibliotek.

      Söker man i Libris så får man inte träff på allt det biblioteken har i sina lokala system, utan bara det de valt att lägga in i Libris.

      Med vänlig hälsning
      Libris kundservice

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.