RDA Toolkit

Som vi har berättat om tidigare har det under en tid pågått ett arbete med att anpassa RDA Toolkit till IFLA LRM och att ta fram ett bättre gränssnitt för verktyget. Den 13 juni släpps en betaversion av nya RDA Toolkit. Betaversionen kommer att kunna nås via en knapp i nuvarande RDA Toolkit. Det går bra att gå in och bekanta sig med innehållet i nya Toolkit men det ska inte användas vid katalogisering. Den officiella versionen av RDA är fortfarande den som finns i nuvarande Toolkit.

Betaversionen kommer att uppdateras i flera steg, troligen i september och december 2018 och i februari 2019, då bland annat översättningar och praxis (policy statements) från olika bibliotek läggs till. Målet är att nya RDA Toolkit ska vara färdigt i och med uppdateringen 2019.

Nuvarande RDA Toolkit kommer att finnas kvar i ett år efter färdigställandet av det nya verktyget, det vill säga åtminstone till februari 2020. I Sverige kommer vi att använda nuvarande Toolkit tills vi har hunnit anpassa vår svenska praxis, våra anvisningar och vårt utbildningsmaterial till det nya verktyget, vilket troligen kommer att ta hela 2019 i anspråk.

Vi kommer alltså inte att börja använda det nya RDA Toolkit förrän tidigast i januari år 2020.

För mer information om nya RDA Toolkit, se http://www.rdatoolkit.org/3Rproject/Beta

RDA-redaktionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.