Swepub och Nordiska listan på LOA 2018

Konferensen LOA 2018 (Licenser och Open Access) gick av stapeln den 1 juni. Över 200 deltagare lyssnade på presentationer om hur övergången från licensbaserad till öppen tillgång till vetenskapliga publikationer kan möjliggöras. Swepub var med och deltog med både poster och presentation om nordiska listan, det samnordiska auktoritetsregistret över publiceringskanaler.

Under sessionen med temat Swepub fick deltagarna höra både om arbetet med nordiska listan och om SUHF-projektet Datakvalitet i Swepub ur ett lärosätesperspektiv. Det nordiska samarbetet med att utveckla ett gemensamt auktoritetsregister över publiceringskanaler, nordiska listan, har pågått sedan 2015 med finansiering från NordForsk. Nordiska listan är en sammansättning av de danska, finska och norska listorna över tidskrifter, förlag och konferensserier. Den sammansatta listan innehåller övergripande bibliografisk information på översta nivån samt bibliografiska och administrativa metadata med bedömningsnivå från de nationella listorna på undernivån. Bedömningsnivån berättar hur vetenskaplig kanalen anses vara. Genom att samla data över publiceringskanaler från de nationella listorna på en och samma plats blir det enklare att förvalta, uppdatera och validera de nationella listorna samt att jämföra publiceringskanaler och bedömningsnivåer.

Systemutvecklingen har skett på NSD – Norsk servis for forskningsdata. Nordiska listan ligger på en molntjänst för att underlätta uppdatering och åtkomst, och det finns ett webbgränssnitt för att underlätta jämförelser och datauttag i csv-format. Tillgången är dock avgränsad till de deltagande organisationerna än så länge för att hålla kostnaderna låga.

Projektrapportering till NordForsk skedde den 13 mars 2018. För vidare finansiering krävs en plan på fortsatt arbete som de deltagande organisationerna behöver komma överens om. Projektet avslutas vid sommaren-2018. Det finns dock lite arbete kvar med att sammanföra de nationella listorna. Tidskrifterna har varit enkla att deduplicera med hjälp av ISSN men det krävs mer manuellt arbete med deduplicering av förlag och konferensserier.

Eftersom Sverige saknar auktoritetsregister över publiceringskanaler, arbetar Vetenskapsrådet med att upprätta ett sådant baserat på det arbetet som redan har skett i Danmark, Finland och Norge samt dataunderlag från Swepub. När den nordiska listan och svenska listan är färdigställda kommer de att integreras i Swepub och distribueras vidare till de lokala publikationsdatabaserna. Genom implementering av auktoritetsregister i de lokala systemen kommer datakvaliteten att höjas både i Swepub och lokalt.

Den efterföljande presentationen om SUHF-projektet, som pågick under första kvartalet av 2018, fortsatte med temat datakvalitet i Swepub. Nyttan finns i användandet lydde rubriken och deltagarna fick höra hur projektet genomfördes samt slutresultatet. Projektrapporten med de tre scenarierna, 1) Swepub börjar göra nytta, 2) Swepub som megadatacirkulator, 3) Swepub läggs på is, finns tillgänglig även på http://www.kb.se/bibliotek/Forum-for-nationell-bibliotekssamverkan-och-utveckling/SwePub/.

Deltagarna hade kommentarer om prioriteringen av den efterlängtade kopplingen från Swepub till Vetenskapsrådets ansökningssystem PRISMA samt om nyttan med auktoritetsregister som lista på öppet tillgängliga tidskrifter av hög kvalitet.

Presentationen kommer att finnas tillgänglig på:

http://openaccess.blogg.kb.se/event/

Länk till postern:

loa_poster_nordiska_listan_180601

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.