Exporttester i nya Libris, en sammanfattning

Bodil Wennerlund, projektledare, nya Libris:

Exporttester av poster från nya Libris har genomförts under april och maj. 18 bibliotek och systemleverantörer har testat inläsning av nya och ändrade poster i sina lokala bibliotekssystem Aleph, Alma, BookIT, Symphony, Koha, Micromarc, Sierra och VTLS.  KB lägger just nu sista handen vid av exportrutinerna inför systemskiftet 11 juni.

Librisbiblioteken kommer direkt efter systemskiftet fortfarande att importera sina Librisposter i MARC-format.

Posterna konverteras i samband med exporten från det länkade Libris BIBFRAME-formatet till MARC. Ett 50-tal mer eller mindre allvarliga fel och synpunkter har rapporterats av de testande biblioteken. De flesta rör sig om avvikelser mellan nuvarande MARC-filer och de som kommer att levereras från nya Libris. KB har bland annat justerat delfältsordningen på ett antal ställen i den nya lösningen för att lokala system ska kunna tolka Librisposterna på samma sätt som tidigare.

Utöver detta har biblioteken testat att bibliotekssystem kan hantera de nya Libris-id som kommer att sättas på nyskapade poster i Libris framöver, se blogginlägget Nya ID i Libris.

Några bibliotek har fått deleteposter för att verifiera hur bibliotekssystemen tar emot sådana. Syftet är att förbereda för en framtida gallringsfunktion. Eftersom ett bibliotekssystem visat sig ha problem med att hantera deleteposter har KB beslutat att deleteposter inte kommer med som standard i exporterna, utan blir ett valbart alternativ.

Uppehåll i exporterna

Under nästa vecka 4-10 juni görs ett uppehåll i exporterna. Ändrade och nya data köas upp och exporteras när nya Libris är live, från 11 juni.

 

  3 comments for “Exporttester i nya Libris, en sammanfattning

 1. 4 juni, 2018 at 10:06

  Var hittar man tabeller för översättning till BIBFrame som ni gjort? Jag håller på att lyfta Litterturbankens data hos er om vad som finns hos dom till Wikidata

  http://minancestry.blogspot.com/2018/05/libris.html

  Intressant att veta om ni kommer att ha en SPARQL Endpoint

 2. Bodil Wennerlund
  7 juni, 2018 at 04:43

  Tyvärr finns inga uppdaterade översättningstabeller till BIBFRAME för närvarande – det kommer senare.

  Beträffande SPARQL endpoint – ja, vi kommer att erbjuda en sådan men exakt tidpunkt för det är inte beslutad.

 3. Maria
  2 juli, 2018 at 08:50

  Kul att det kommer en SPARQL endpoint. Kommer den nuvarande betan ligga kvar tills vidare?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.