Hjälp till dig som katalogiserar i nya Libris

För att förbereda och stödja användare innan, under och efter övergången har KB tagit fram olika typer av stödmaterial i form av bland annat filmer och lathundar. Syftet är att katalogisatörer på egen hand ska kunna förbereda sig genom att öka på sin kompetens kring hur man katalogiserar i det nya verktyget. Användare ska känna att de når ökad kunskap inom bland annat länkade data, får löpande information samt stöd i arbetet.

Stödmaterial

Hjälp-sektionen i gränssnittet innefattar instruktioner om bland annat kortkommandon och specialtecken. Här finns också information om BIBFRAME på svenska tillsammans med en kort parlör för de vanligaste termerna. Under rubriken Arbetsflöden hittar ni överskådliga lathundar för hur man katalogiserar ett antal materialtyper:

Samma typ av stödtexter finns filmatiserade. Filmerna är samlade på KB:s Youtubekanal i spellistan Intruktionsfilmer för nya Libris och XL. Filmerna visar gränssnittet i rådande läge. Vid kommande uppdateringar av katalogiseringsvektyget kommer även filmerna att uppdateras.

Sedan tidigare hittar ni i samma spellista filmer om Libris förvärvsrutin, BIBFRAME svensk terminologi och från Libris användardag: Kort om sammanlänkad information.

Introduktionsmaterial på Libris undersidor listar länkar och annan information som tillsammans utgör en grund till förståelse av vision, mappning av MARC21 till bland annat BIBFRAME 2.0, samt länkade data.

Libris undersidor hittar ni länkar till samtligt material.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.