RDA – Toolkit och anvisningar för nya Libris och XL

Nytt från RDA-redaktionen

Den 19 mars hade den nationella RDA-kommittén sitt andra möte på Kungliga biblioteket. Minnesanteckningarna från mötet finns publicerade på kommitténs sida.

På mötet rapporterades bland annat om tidsramarna för 3R Project som bland annat innebär att RDA Toolkit får ett nytt gränssnitt och att den nya modellen IFLA LRM införs i RDA.

Sedan kommittémötet har RDA-redaktionen fått uppdaterad information om hur 3R-projektet framskrider. Lanseringsdatumet 13 juni kvarstår men den version som släpps då kommer endast att vara en betaversion innehållande regeltexten på engelska. Betan kommer sedan att uppdateras efterhand, troligen i september, december och februari då bland annat översättningar och praxis (policy statements) från olika bibliotek läggs till. Målet är att nya RDA Toolkit ska vara färdigt i början av 2019.

Nuvarande RDA Toolkit kommer att finnas kvar i ett år efter färdigställandet av det nya verktyget, det vill säga åtminstone under hela 2019. I Sverige kommer vi att använda nuvarande Toolkit tills vi har hunnit anpassa vår svenska praxis, våra anvisningar och vårt utbildningsmaterial till det nya.

Med anledning av 3R-projektet är nuvarande Toolkit låst sedan en tid tillbaka och vi kan inte längre uppdatera svensk praxis under KB SP. RDA-redaktionen har därför arbetat med en sammanställning av de praxisändringar som beslutats om sedan förra uppdateringen i augusti 2017. När sammanställningen är färdig kommer den att publiceras på RDA-redaktionens sidor.

Vi arbetar också med att göra om och anpassa Anvisningar för katalogisering (RDA) inför övergången till nya Libris och XL. Det kommer inte att vara möjligt att katalogisera fullt ut enligt RDA i startversionen och de nya anvisningarna kommer därför inte att vara färdiga vid produktionssättningen. Tills vidare hänvisar vi till de anvisningar som finns samt till Hjälp-sektionen som finns i katalogiseringsverktyget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.