Bibliografisk service via tredje part

Ett Librisregistrerande bibliotek kan anlita en extern aktör för katalogisering. Det har alltid varit möjligt för deltagande Librisbibliotek att göra så, men hittills har det inte gjorts i någon större skala.

BTJ har tagit steget att erbjuda sina kunder katalogisering direkt i Libris. Det här sker via tjänsten Bibliografisk service och innebär att BTJ katalogiserar direkt i Libris. Erbjudandet leder till att biblioteken tillsammans arbetar för Libris som nationell katalog.

– Vi ser mycket positivt på att fler biblioteksaktörer använder Libris som den självklara utgångspunkten för katalogisering, säger Gunilla Herdenberg, riksbibliotekarie på Kungliga biblioteket. Det gör det möjligt för fler bibliotek att ingå i samarbetet vilket underlättar för alla biblioteksanvändare.

Att vara ett Librisregistrerande bibliotek

Anslutningsprocessen och förutsättningarna för att vara ett Librisregistrerande bibliotek är densamma för de som vill använda sig av en extern tjänst, som för de bibliotek som katalogiserar på egen hand. Avtalet för Librissamarbetet sluts som tidigare mellan KB och det aktuella biblioteket och samma villkor gäller för samtliga anslutna bibliotek oavsett bibliotekstyp: specialbibliotek, universitetsbibliotek och folkbibliotek. Den externa leverantören bidrar i sin tur med katalogiseringsarbetet, det vill säga att posterna är uppdaterade, aktuella och katalogiserade enligt regler och praxis.

För att vara ett Librisregistrerande bibliotek behöver biblioteken vara insatta i Libris import- och exportflöden till och från de lokala bibliotekssystemen, samt ha kunskap och förståelse om Librissamarbetet i allmänhet. Den externa parten underlättar med katalogiserande delen, vilket betyder att biblioteken får stöd i den delen av arbetet.

En ny väg för BTJ:s flöde

För ett bibliotek som är anslutet till BTJ:s Bibliografisk service innebär förändringen att de katalogposter som idag kommer från BTJ:s centrala databas BURK från och med 2019 katalogiseras i den nationella katalogen och importeras från Libris till bibliotekens lokala katalog.

Läs mer

Registrera i Libris – en guide  Information om vad det innebär att vara registrerande Librisbibliotek
Bibliografisk service i Nationell katalog

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.