Libris lanseras i juni och testas från maj

Nu har Libris styrgrupp i samråd med Libris utvecklingsråd fastställt en ny övergripande tidplan för startversionen. Projektet har omorganiserats och har en ny intern styrgrupp, en referensgrupp med tillhörande arbetsgrupper, samt interna expertgrupper som tillsammans arbetat med att verifiera startversionen.

Vecka 18, första veckan i maj, kommer startversionen att läggas ut till Librisbiblioteken [OBS! Framflyttat till v. 19]. Syftet är att ni på biblioteken ska kunna prova på och samtidigt lära er Libris startversion. Vecka 23, nationaldagsveckan, stängs sedan Libris för katalogisering. Libris webbsök fungerar däremot som vanligt. KB genomför produktionssättning under fem dagar i samband med helgdagen 6 juni.

Efter det här tas nya Libris och XL startversion i bruk. Importer och exporter startas upp och användarna börjar katalogisera i det systemet. En utökad support finns på plats fram till början av juli. I nödfall kan här behöva göras en release med felrättningar.

Den övergripande planeringen framåt, den så kallade roadmapen, presenteras närmare i nedanstående powerPoint-presentation.

 

  10 comments for “Libris lanseras i juni och testas från maj

 1. Lena Gråberg
  20 mars, 2018 at 11:59

  Påverkas Libris förvärvsrutin under tiden Libris stängs för katalogisering? Bör vi göra uppehåll i inköpen och i så fall under vilken tid eller kommer vi att få katalogposter hela tiden?

  • Maia Dexander
   20 mars, 2018 at 12:07

   Hej Lena!
   Alla tjänster som är knutna till Voyager kommer att stängas ned. Det betyder att under den här tiden kommer inga nya poster att skapas i Libris. Libris webbsök kommer att fungera som vanligt.

   • Lena Gråberg
    20 mars, 2018 at 01:04

    Det mesta vi köper har redan katalogposter i Libris. Det jag undrar över är om vårt bestånd registreras i Libris i samband med inköp och om vi får en katalogpost till vår katalog under den här tiden.
    Idag fungerar det dessutom så att köper vi något där katalogpost saknas i Libris så skapas en post automatiskt.

    • Maia Dexander
     20 mars, 2018 at 02:05

     Posterna kommer att lagras på Libris FTP och läsas in direkt efter att nya Libris sätts igång. Ni kan alltså fortsätta era inköp vanligt.

 2. Anna Johansson
  20 mars, 2018 at 12:09

  När kommer man kunna katalogisera artiklar i tidskrifter och bidrag i monografier?

  • Maia Dexander
   20 mars, 2018 at 12:40

   För nuvarande har vi en tidsplan för startversionens materialtyper. Dessa är enkla monografier och seriella resurser. Vi jobbar med att ta fram en ordning för utveckling av resterande materialtyper. Katalogisering av artiklar i tidskrifter och bidrag i monografier kommer inte att ha fullt stöd förrän efter sommaren.

   • Björn Nyqvist
    21 mars, 2018 at 12:34

    Det kan alltså bli nästan ett års väntan innan det går att katalogisera väldigt vanliga materialtyper för folkbibliotek som ljudböcker, film, tv-spel, musik och kombinerat material? Och hur blir det med talböckerna som MTM katalogiserar…? De andra materialtyperna hoppas jag det åtminstone kommer komma förhandsposter på (med korrekt materialtyp inlagd), så att inte allt stannar upp totalt?

    • Anna Berggren
     21 mars, 2018 at 01:23

     Redan i startversionen kommer samtliga materialtyper att finnas hanterade i det nya formatet vilket innebär att poster som kommer in i Libris via automatiska flöden (tex förvärvsrutinen och andra källor) kommer att levereras som tidigare och vara möjliga att lägga bestånd på. Under hösten 2018 räknar vi med att det kommer att finnas stöd i gränssnittet för att katalogisera de flesta materialtyperna i Libris.

 3. 20 mars, 2018 at 02:50

  Jag konstaterar återigen att startversionen inte kommer att stödja katalogisering av musiktryck. Det är fullständigt orimligt att tänka sig att biblioteken vid Sveriges sex musikhögskolor samt Musik- och teaterbiblioteket i Stockholm, med en av Europas största musiksamlingar, inte skulle kunna katalogisera noter förrän 2019. Jag arbetar på Biblioteket för musik och dramatik vid Göteborgs universitetsbibliotek som betjänar Högskolan för scen och musik. Här är det främst noter som köps in – nästan uteslutande med inköpsförslag från studenter och lärare som utgångspunkt. Det gäller inte bara noter till enskilda studenter utan även till ensembler och körer. Dessutom servar vi landets enda orkesterutbildning på masternivå. Noterna ska användas till instudering, redovisningar, auditions och konserter. Vi kan naturligtvis inte acceptera att undervisningens behov negligeras på det här sättet. Var vänlig visa lite respekt.

 4. Anna Berggren
  21 mars, 2018 at 01:20

  Prioritering av de olika materialtyperna pågår och detaljer kring detta kommer att kommuniceras under april. Under hösten 2018 kommer mallar för de flesta materialtyper att finnas på plats. Redan i startversionen kommer samtliga materialtyper att finnas hanterade i det nya formatet vilket innebär att poster som kommer in i Libris via automatiska flöden (tex förvärvsrutinen och andra källor) kommer att levereras som tidigare och vara möjliga att lägga bestånd på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.