Veckans rapport, v. 10

 

Nya Libris lagrar information som länkade data. Det här betyder att vid konvertering delas informationen från en MARC21-post upp i mindre delar i form av RDF-dokument. Datat får samtidigt ett unikt ID tilldelat sig i form av en HTTP-URI. Detta är en förutsättning för att informationspunkter ska gå att länka till varandra, istället för att upprepa dem på nytt. Därmed minskas risken att till exempel skriva fel eller repetera samma information. Ju mer som blir länkbart desto mindre slipper alltså katalogisatörer kopiera information från en post, för att sedan klistra in den i en annan.

Länkarna skapas genom att bryta ut grupper av textsträngar och fritextfält som beskriver något gemensamt till nya poster med med unika ID-nummer. Gruppen ersätts med en enkel referens med hjälp av ID-numret.

Vid användning (såsom sökning och visning) används de unika ID-numren för att sammanställa all relevant information samtidigt. På detta vis kan benämningar med exempelvis typ, titel, namn och andra relevanta detaljer tas fram vid behov och monteras ihop till en läsbar form automatiskt.

Samma procedur används sedan för exporten, där länkade data ska sättas samman till MARC igen.

Titta gärna på Manu Spornus lättsamma men sakliga film What is Linked Data? och presentationen Kort om sammanlänkad information av Peter Krantz på Libris användardag 2017.

  3 comments for “Veckans rapport, v. 10

  1. 22 maj, 2018 at 10:02

    Annan mycket bra video är https://vimeo.com/36752317 Linked data What is it

    Jag försöker länka ihop svenska kulturarvet ex. Litteraturbanken, Levande Musikarv, SBL, SKBL etc. med Wikidata och har även fått in 40 000 LIBRISnummer i denna ekvation se bl.a.
    http://minancestry.blogspot.se/2018/04/kan-wikidata-en-brygga-mellan-libris.html
    hur LIBRIS nummer studsar på Wikidata och visar poster hos Riksarkivet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.