Snart kommer nya Libris – intervju med riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg

Nya Libris lanseras första veckan i januari 2018. Många upplever kanske att de inte vet tillräckligt om nya Libris och undrar hur det går med arbetet. Vi ställde några frågar till vår riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg.

Kan du säga vad vi kommer att möta när vi börjar använda nya Libris i början av januari?
– Den version som släpps i januari kommer att vara vad vi kallar en startversion. Det kommer vara möjligt att arbeta med katalogisering av monografier och seriella resurser. Efter lanseringen kommer vi fortsätta utveckla mer funktionalitet och planerar att släppa flera nya versioner under våren. Det här är början för att vi på sikt kommer att kunna utveckla nya och spännande tjänster som nya Libris och XL ger möjlighet till.

Vad kommer att bli bättre med nya Libris?
– Den nya arbetsprocessen innebär mindre dubbelarbete och det ska bli smidigare att arbeta med katalogisering. Men ännu viktigare är att övergången till ett nytt lagringsformat gör att bibliotekens användare och sökmotorer på internet kan hitta och förstå vår biblioteksinformation på ett helt nytt sätt.

Hur vet ni att nya Libris passar användarna?
– Vi har haft återkommande intervjuer och användningstester med erfarna katalogisatörer för att förstå arbetsflöden för dem som jobbar med att katalogisera och registrera bestånd i Libris. I början kommer det kanske att kännas lite ovant. Men vi arbetar med att ta fram inbyggt stöd och vägledning samt anpassar de pedagogiska arbetsflöden som är själva gränssnittets skelett. Vi kommer också att förbättra efter de behov som användarna har och kontinuerligt släppa nya versioner av Libris.

Många tycker att utvecklingen av nya Libris har tagit lång tid. Tycker du att det stämmer?
– Vi har arbetat med att utveckla Libris under flera års tid. Framför allt har det tagit lång tid att översätta biblioteksdatat till länkade data. MARC21 har använts i över fyra decennier och det har gjort det väldigt komplicerat att översätta till ett annat format utan att förlora detaljer i det som är beskrivet sedan tidigare. I många länder jobbar man just nu på att gå från det gamla biblioteksspecifika formatet till länkade data. Vi har lagt ner stort arbete på att byta datamodell och ligger nu internationellt i framkant.

Om du spekulerar en smula, vad kan nya Libris erbjuda i framtiden?
– På några års sikt ser jag att datakvaliteten i den nationella katalogen förbättras. Ett nytt modernt fundament ger Libris möjligheter till nya funktioner som kan förenkla och utveckla arbetet i den nationella katalogen. Genom att katalogisatörer fortsätter beskriva metadatat på ett kvalitativt sätt kan användningen av biblioteksdata öka. Bibliotekariens roll vidareutvecklas när vi beskriver relationer mellan resurser och skapar sammanlänkad och sökbar data. Biblioteken kan då bygga nya tjänster och använda andra källor för att berika biblioteksdatat. Aktörer utanför biblioteksvärlden kan också använda vår värdefulla källa för nya spännande tjänster.

Läs även Ett spännande år ligger framför oss – intervju med katalogisatör Carin Anell.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.