Ett spännande år ligger framför oss – intervju med katalogisatör Carin Anell

Det är många som deltar i utvecklingen av nya Libris. En av dem är bibliotekarien Carin Anell som till vardags katalogiserar svenska böcker och tidskrifter för Nationalbibliografin vid Kungliga biblioteket. Vi frågar henne vilka förhoppningar hon har kring nya Libris. 

– Jag hoppas och tror att övergången till nya Libris blir ett lyft för Bibliotekssverige. Vi går över till ett modernare system, ett modernare format och ett nytt katalogiseringsverktyg. Informationen i Libris bygger på länkade data och anpassas till internet. I och med det nya formatet blir den begriplig och användbar utanför biblioteket, säger Carin.

– Arbetet vi lägger ner på vår katalog kommer till större nytta när kataloginformationen öppnas och kopplas ihop med resten av världen. Det är också spännande att Libris ligger i framkant av utvecklingen internationellt, fortsätter Carin.

Den nya plattformen går i drift i början av januari. Vad tänker du om det?

– Det är ett intensivt arbete som pågår nu och det finns delar som inte fallit på plats ännu. Men jag vet att vi kommer att få klara besked om vilken funktionalitet som finns vid lanseringen. Och sedan kommer ju kontinuerliga tillägg och uppdateringar att göras.

Det nya systemet ska bli så begripligt att man förstår av sig själv. Carin tror att användarna ändå kan behöva en del hjälp att sätta sig in i det nya formatet och principerna för länkade data. En del instruktionsmaterial finns redan att se och mer är på gång.

Det nya katalogiseringsverktyget ger också mycket större möjligheter att styra hur informationen läggs in i systemet. Det kommer till exempel att finnas färdiga listor med termer att välja ifrån istället för att skriva in informationen manuellt. Det kommer att öka datakvaliteten.

KB är tydligt med att nya Libris ska utvecklas tillsammans med användarna. Vi frågar Carin om hon har något medskick redan nu.

– En tät och kontinuerlig dialog med användarna av systemet blir jätteviktigt. Libris bygger på samarbete och alla kan bidra gemensamt till att det blir en framgång. Jag hoppas att kontakten mellan utvecklare och användare leder till att nya Libris utvecklas och förbättras stegvis. Det närmaste året blir mycket spännande! avslutar Carin Anell.

Läs även Snart kommer nya Libris – intervju med riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.