Libris användardag 2017, en sammanställning

Den 16 november anordnades Libris användardag 2017 på Essinge konferenscenter i Stockholm. 

Programmet innehöll gemensamma presentationer i hörsalen samt parallella workshops och mindre seminarier. På de senare gavs det bland annat tillfälle att ställa frågor, att prova katalogiseringsverktygets gränssnitt och att lämna synpunkter.

Riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg hälsade oss välkomna, och i ett samtal på scenen resonerade hon tillsammans med Ingemar Thun, avdelningschef för Informationssystem på KB, om framtiden och fördelarna med nya Libris. Ingemar Thun poängterade att vi i och med övergången är pionjärer och ger oss ut i okänt vatten, och för att komma vidare med utvecklingen måste vi gå i skarp drift. Arbetet fortsätter enligt planering och i januari produktionssätter vi en startversion av XL.

Därefter presenterades alla närvarande representanter från Libris utvecklingsråd. Den nystartade gruppen är rådgivande och ger i en samverkande dialog stöd till KB i strategiska vägval och utvecklingsfrågor som kan lösas inom ramen för det nationella bibliotekssystemet Libris. Libris utvecklingsråd består av representanter för bibliotekens intresseorganisationer och ger rekommendationer till prioriteringar utifrån bibliotekens samlade strategiska och övergripande behov, men även utifrån de enskilda bibliotekstyperna representerade i Librissamarbetet.

Peter Krantz CIO berättade därefter Kort om sammanlänkad information.

Nästa talare:  Jessica Parland von Essen, CSC – IT Center for Science, Espoo, Finland, talade om Biblioteket i kulturens hjärta – Länkad kulturarvsdata i Finland. Jessica demonstrerade webbsidor live, därför finns ingen PPT finns att tillgå.  Efter konferensen gav Jessica utvecklingen av nya Libris och XL positiva omdömen på sin blogg.

Lars Svensson från Deutsche Nationalbibliothek, DNB,  talade om Bibframe – nya möjligheter för att utbyta bibliografisk information. Lars arbetar med Knowledge Networking och Information retrieval and Library Data Integration using Web 2.0 and SemanticWeb technologies, och modellering av biblioteksdata i RDF är hans specialitet.

Anna Berggren, Libriskoordinator, talade om hur övergången till länkade data gör Libris synligt i sökmotorer på webben och att detta gynnar bibliotek ur ett användarperspektiv. Hennes budskap var att det kommer att bli  hårt arbete, och en krävande övergångsperiod, men Libris bibliografiska data kommer genom ett nytt lagringsformat att synas på webben och kunna användas på nya sätt. Nya arbetsprocesser i det webbaserade gränssnittet ger dessutom mindre dubbelarbete för katalogisatörer.

Niklas Lindströms övergripande presentation Format & vokabulär innehöll resonemang kring frågor som  ”Vad menas med nya Libris format och vokabulär?”, ”Vad är RDF?”, ”Hur ser en syntax ut?” och ”Varför?”.

Charlotta Simonsson talade om Importer, exporter och de lokala bibliotekssystemen. Vi fick en genomgång av hur flödet ser ut idag, men även om hur biblioteken kommer att påverkas i och med övergången till nya Libris.

Näst på tur var en presentation av användartesternas resultat. Fyra olika testscenarios hade skickats till cirka 400 deltagare, och responsen har givit oss ett ovärderligt material att använda i kommande utveckling. Statistik och sammanfattande kommentarer finns att läsa i presentationen Testrapport : feedback från första prova-på-omgången av nya Libris. Under hösten kommer användare fortsatt få möjlighet att delta i tester av gränssnittet.

På eftermiddagen var aktiviteterna organiserade enligt ett schema med parallella seminarier och workshops. De korta dragningarna pågick i ungefär en halvtimme, upprepades tre gånger och behandlade:

Prova på Libris-katalogisering: Här fick deltagare möjlighet att prova på Libris-katalogisering i det nya verktyget. Guidning och hjälp fanns på plats, samt möjlighet att ställa frågor om katalogiseringspraxis, verktygets utseende och bakomliggande systemutveckling.

Frågan är fri: Vid stationerna kunde deltagare ställa alla typer av frågor gällande nya Libris. De frågor som inte kunde besvaras på plats återkopplas framöver i Supportforum för nya Libris.

Metadataflöden i praktiken: Hur kommer metadataflödet i nya Libris att fungera?  Vilka möjligheter kommer att finnas för överföring till de lokala systemen? Deltagare fick information om flödesrutiner, metoder och framtida möjligheter för export.

Auktoriteter och länkade data: En station för allmän diskussion om auktoritetsarbete – om allt ifrån RDA till länkade data.

Tips & trix: Stationen guidade deltagare i det framtagna materialet för självstudier. Syftet med materialet är att användare på egen hand ska kunna höja sin kompetens inom bland annat länkade data och det nya katalogiseringsverktygets arbetssätt.

Övergången till RDA i Sverige: Hur har arbetet med RDA-övergång gått till, vilka är utmaningarna och hur påverkar övergången biblioteken? Seminariet presenterade bakgrunden till RDA-övergången och hur arbetet nu är organiserat. Seminariet behandlade även RDA i nya Libris.

Varför ser det ut som det gör – om UX och agila metoder: Vad är agila systemutvecklingsmetoder och UX (User Experience)? På workshopen fick deltagarna information om agila metoder som ett iterativt och testdrivet arbetssätt samt om UX och hur interaktionsdesign använts i framtagandet av nya Libris.

Så utvecklar vi Libris tillsammans: Deltagare skissade tillsammans med workshopledaren på det framtida samspelet kring Libris utveckling och tillhörande utmaningar/möjligheter, vision/det bästa som kan hända, att göra/och medskick till KB.

Formatsnack: Efter en kort inledning om formatet och formatarbetet fick deltagare tillfälle att ställa frågor och diskutera.

Samtliga presentationerna filmades och finns tillgängliga på KB:s youtubekanal, spellistan Libris användardag 2017.

KB:s sidor kan ni ta del av presentationerna och sammanfattningen av den utvärdering och mentimetermätning som alla deltagare var med och skapade. Här finns även Fyra deltagare – intervjuer från Libris användardag 2017 där deltagare resonerade kring intryck från konferensen och tankar framåt. Läs även Snart kommer nya Libris – Intervju med Gunilla Herdenberg.

Libris användardag 2017 är den första av en årligen återkommande konferens där Libris som systemägare bland annat berättar om året som gått och planer för kommande utveckling. För er som inte kunde delta den här gången hoppas vi istället få träffa er 2018. Tack för en intensiv, spännande och lärorik dag där vi på Libris fick ta del av era tankar inför framtiden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.