Veckans rapport v. 46 – information om produktionssättning

Nya Libris innebär en stor förändring och kommer under en övergångsperiod att ta mycket tid i anspråk för alla användare. Vårt mål är att så tidigt som möjligt ha ett nytt system som fungerar för alla att arbeta i. Ju tidigare vi produktionssätter nya Libris och XL – desto tidigare kommer vi att nå dit. Det är ett utmanande och tidskrävande arbete, men vi vill poängtera att det handlar om en övergångsperiod.

I modern systemutveckling jobbar man ofta efter principen kontinuerliga leveranser (continouous delivery), vilket kort kan beskrivas som att snabbt få ut produkten till användarna och göra förändringar/förbättringar med hjälp av feedback från användarna. Risken är att man annars utvecklar funktionalitet i systemet som inte är relevant för de som ska använda det. När förändringarna är stora är ett sådant arbetssätt av betydelse för att produkten ska motsvara användarnas behov och uppnå rätt effekter.

Arbetet med nya Libris går vidare enligt plan och i januari lanserar vi en startversion av XL. Innan produktionssättning kommer nya betaversioner, som vi testar och rättar igen. Efter produktionssättning kommer det sedan kontinuerliga delleveranser av ny funktionalitet.

Genom att arbeta på det här sättet kan vi leverera ett stabilt system där löpande delleveranser utvärderas och förbättras. Kvalitetssäkring sker genom tester på gränssnittet med hjälp av feedback från användare, prestandan testas genom lasttester.

I startversionen kommer man vid den första releasen att kunna katalogisera enkla monografier och tidskrifter, både svenska och utländska. Därefter bygger vi på med funktionalitet för övriga medietyper, mer avancerad hantering av verk och övriga entiteter. I arbetet med att planera och prioritera innehållet i de olika releaserna utgår vi bland annat från feedback från användartester och de synpunkter vi fångar upp via Supportforum för nya Libris och XL och från användardagen. Ett exempel är de mallar som tagits fram efter önskemål från många testdeltagare.

Vi är pionjärer och går ut i okänt vatten och för att komma vidare måste vi gå i skarp drift. Det här var även beskedet från Libris utvecklingsråds första möte. Libris utvecklingsråd är rådgivande och ger i en samverkande dialog KB stöd i strategiska vägval och utvecklingsfrågor som kan lösas inom ramen för det nationella bibliotekssystemet Libris.

Tester

Tack för den massiva testinsats ni som användare av tjänsten gjort av den första beta-versionen! Det här har producerat ett ovärderligt material som vi använder i kommande utveckling. Vi har påbörjat analysen från både interna och externa tester och använder den bland annat till utveckling av arbetsflöden för monografier och tidskrifter. Dessutom får vi stor inblick i, och kunskap kring, om vilka instruktioner våra användare behöver. På Libris användardag presenterades en sammanfattning av de första testerna och redan nu finns rapporten tillgänglig: Testrapport : feedback från första prova-på-omgången av nya Libris. Presentationen filmades och kommer inom kort att finnas tillgänglig på KB:s Youtube-kanal.

Uppstarten av last/-prestandatesterna pågår enligt planering. De åtgärdspunkter som identifierats har fått lösningsförslag och implementeras löpande. Den här typen av tester säkerställer att systemet klarar av den verkliga belastningen som kommer att krävas efter en produktionssättning.

Libris användardag 2017

Den gånga veckan fokuserade till stor del på att förbereda och genomföra Libris användardag. Konferensen gick av stapeln torsdag 16 november på Essinge konferenscenter i Stockholm och förmiddagens presentationer finns publicerade under Kurser och konferenser på KB:s webbplats. Där kan ni även ta del av sammanfattningen av den utvärdering och mentimetermätning som alla deltagare var med och skapade. Konferensdagen filmades och kommer inom kort att läggas ut på KB:s  Youtube-kanal. Filmer relevanta ur ett utbildningsperspektiv kommer även att dubbleras till spellistan Introduktionsfilmer för nya Libris och XL.

Utvecklingen av nya Libris och XL fick fina recensioner av vår finska kollega Jessica Parland-von Essen som var inbjuden att tala om arbetet med länkade data i Finland. Jessica skrev om vårt arbete i sin blogg som finns att läsa här.

Material för självstudier

Fortsatt arbetar vi med att ta fram ytterligare material för självstudier. På Libris sidor hittar ni hänvisningar till samtliga kanaler och platser för information och introduktionstexter. Nyligen tillagd är fliken för BIBFRAME svensk terminolgi.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.