Veckans rapport v. 41

Utvecklingen av nya Libris och XL är inne på upploppet och ett stort antal aktiviteter pågår för att vi ska vara redo för övergången i januari 2018. När övergången väl är genomförd kommer vi att fortsätta utvecklingen under hela 2018 med uppdateringar och fler releaser.

Vi kommer att varje vecka publicera en rapport på Librisbloggen om pågående utveckling.

För närvarande ligger stort fokus på format och gränssnitt. Genom att arbeta intensivt med formatet säkerställer vi att vi efter övergången behåller datakvalitet och detaljrikedom i Libris. Parallellt med formatarbetet tar vi nu fram en inbjudande design för gränssnittet, allt för att göra det nya verktyget pedagogiskt och enkelt att arbeta i.

Vi har under den gångna veckan skickat ut tester till ett antal katalogisatörer. Det har gett oss bra resultat och mycket användbar feedback. Utifrån responsen förbättrar vi instruktioner, stöd i gränssnittet och andra insatser kopplat till att arbeta i det nya verktyget. Att vara med och testa är inte bara ett verktyg för oss att identifiera vad som behöver utvecklas, utan är också ett steg i den utbildning i form av självstudier som vi uppmanar till där användare lär känna systemet redan innan övergången.

Ytterligare tester har gjorts på exporten där vi nu utökat antalet bibliotek och bibliotekssystem. Vi har även breddat antalet typer av testposter för att säkerställa att återkonverteringen fungerar så felfritt som möjligt.

Supportforum för nya Libris är sedan ett par veckor aktivt och uppdateras kontinuerligt. Där hittar ni svar på vanligt förekommande frågor, både tekniska och frågor som rör övergången. Genom att ni använder tjänsten och bidrar med synpunkter berikas den, och vi har möjlighet att reda ut alla frågetecken. Forumet har nu en egen flik i Librisbloggen.

Parallellt med alla dessa aktiviteter pågår naturligtvis förberedelser för Libris användardag 2017,16 november. Dagen kommer att ge en aktuell bild av läge och tidsplan i projektet. Vi visar upp det nya systemet och ger er en glimt av alla de möjligheter till utveckling som nu öppnas. Länk till anmälningsformuläret och vidare information om användardagen finns på Kungliga bibliotekets webbplats.

  2 comments for “Veckans rapport v. 41

 1. Martin Gejdebäck
  18 oktober, 2017 at 06:45

  Bra jobbat!
  Kul å se att en övergång närmar sig.

  • Maia Dexander
   19 oktober, 2017 at 06:34

   Tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.