Dags för nya Libris!

Bakgrunden till nya Libris

Tekniken i Voyager och MARC21 är gammal och svår att utveckla. Nya behov gör att Libris måste förändras och nu får annan systemarkitektur och format. Visionen för nya Libris är ett stabilt system på en utbyggbar plattform med kapacitet för de stora dataflöden som präglar dagens informationssamhälle. Modern teknik ger Libris därmed säker drift, bättre prestanda och utvecklingsmöjligheter bortom de förutsättningar vi har idag. Gränssnittet för katalogisatörer kommer också att utvecklas och förändras.

Nya möjligheter

Förändringen kan beskrivas som att katalogen flyttas från en gammal bräcklig grund till ett modernt fundament. På den nya tekniska plattformen blir systemet flexiblare och vi kan framöver utveckla nya tjänster. Formatet bygger på BIBFRAME 2.0 och öppna länkade data och därmed kan vi göra informationen i Libris begriplig för resten av internet. Det här skapar nya vägar in till biblioteken och lyfter fram den skatt av information vi har. Vi bibehåller samma höga datakvalitet och detaljerad metadata men det nya formatet ger nya möjligheter till förbättra datakvalitet och att kunna utveckla nya tjänster. Libris ger nya möjligheter för både forskare och bokläsare. Övergången är planerad att ske första veckan 2018. Från den 2 januari och en vecka framåt då själva skiftet sker, kommer endast Libris webbsök att vara tillgängligt.

Grundkunskaper

Ett stöd i katalogiseringsgränssnittet hjälper den som beståndsregistrerar eller katalogiserar sällan. För den som istället katalogiserar ofta, på en avancerad nivå eller jobbar med att ta fram praxis och rutiner, är det lämpligt att redan nu bekanta sig med datamodellen. Vi har därför tagit fram ett introduktionsmaterial Introduktion till nya Libris och XL som finns på Libris informationssidor och bloggas om på Librisbloggen. Texten ger grundläggande kunskaper om BIBFRAME 2.0 och KB:s mappning av MARC21, länkade data samt visionen bakom övergången. Materialet kompletteras successivt under hösten. Användare med olika behov ska kunna välja lämpligt material och med det få en grund att stå på inför nya Libris.

Användardagen den 16 november

Den 16 november anordnar Libris en användardag. Läs mer på Kungliga bibliotekets webbplats.

Löpande information

Löpande information finns på Librisbloggen och på Libris informationssidor. För att tillgodose behovet av kundstöd har vi även publicerat Supportforum för nya Libris. Som vanligt går det även bra att kontakta Libris kundservice.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.