I höst är det dags för en användardag!

Efter flera års utvecklingsarbete kommer Libris snart gå över till ett system baserat på länkad data. Inledningsvis är det främst katalogiseringen som påverkas och just nu pågår interna och externa tester av gränssnittet, något som vi skrivit om tidigare i bloggposten Libris XL – Tid för test.

Som vi tidigare informerat om har Kungliga biblioteket valt att basera sin modell på Bibframe 2.0, ett vokabulär inom länkad data som utvecklas av Library of Congress. Bibframe är tänkt att bli internationell standard för bibliografisk information som ska ersätta MARC 21. Utöver Bibframe, som blir det huvudsakliga vokabuläret för att beskriva vår bibliografiska information, kommer vi att använda ytterligare vokabulärer för att nå den detaljnivå i mappningen som är så viktig för våra söktjänster och slutanvändare.

Hur fungerar Libris XL med vårt lokala system?
I Libris XL sker konvertering och återkonvertering mellan länkad data och MARC 21. Det här för att postutbytet mellan Libris och de lokala system som är beroende av MARC 21 i stort sett ska kunna fungera som tidigare. Vi kommer fortsätta tillhandahålla exporter till FTP via batch och möjligheter att plocka ut post-för-post. Vi kommer också erbjuda en lösning för de som har möjlighet att hämta poster via OAI-PMH.

Hur blir övergången för mig som katalogiserar?

KB:s mål är att katalogiseringsarbetet ska bli enklare och varken kräva programuppdateringar eller installationer. Ett modernt webbaserat gränssnitt där fokus ligger mer på relationer och att länka ihop strukturerad information, kommer förenkla många arbetsprocesser och förbättra datakvalitén över tid, men kan till en början såklart kännas lite ovant om man jobbat mycket med MARC. För att själva katalogiseringsverktyget ska bli så självinstruerande som möjligt kommer vi i höst lägga stort fokus på kontextuell hjälp direkt i gränssnittet.

Just nu planeras också de aktiviteter som behöver genomföras för att utbildningsmaterial och dokumentation av format och arbetsflöden ska finnas tillgängligt i god tid innan övergången. Mer information om detta kommer inom kort.

Boka in 16 november!

En användardag med fokus på Libris XL är planerad till 16 november med placering i Stockholm. Boka in datumet redan nu! Mer information om tider och program kommer efter sommaren.

Fler frågor?
Efter sommaren kommer mer fördjupad information om arbetet framåt men om du har frågor redan nu eller vill anmäla dig för höstens gränssnittstester kontakta Libris via libris@kb.se.

Med vänlig hälsning,

Libris

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.