Libris XL – Tid för test

Just nu pågår användningstester av gränssnittet. Tillsammans med drygt 40 personer testas grundläggande funktionalitet och navigering i katalogiseringsverktyget. Personerna i testgruppen arbetar på bibliotek runt om i landet, representerar olika bibliotekstyper och jobbar med katalogisering i olika hög grad.

Eftersom förutsättningarna för att delta ser olika ut både geografiskt och tidsmässigt använder vi oss av olika former av tester så att alla ska ha möjlighet att delta. Tillsammans med de användare som befinner sig på KB eller på bibliotek i Stockholmsområdet utför vi intervjutester. De testare som har sin arbetsplats utanför Stockholm använder sig av dagbokstester. Dagbokstesterna bygger på att testpersonen på egen hand utför testerna och för protokoll. Vi har tidigare använt oss av dagbokstester med mycket gott resultat.

Testsessionerna pågår mellan vecka 21 och vecka 24. Vi återkommer med mer rapportering om resultatet när testperioden är avslutad. I höst kommer vi fortsättningsvis göra tester med ökat fokus på arbetsflöden för olika materialtyper så det går fortfarande att anmäla sig till kommande tester.

Förutom arbetet med gränssnittet genomförs även test av exportprogrammet i KB:s lokala system Regina.  När Libris XL lanseras kommer vi som ni vet att frångå MARC 21 som lagringsformat till förmån för länkad data. Det innebär att de MARC-poster som levereras till de lokala systemen är konverterade från RDF (länkad data) till MARC 21. Denna konvertering kan innebära skillnader i hur fält och värden representeras, och för att testa att posterna fungerar i de lokala systemen vill vi bjuda in er att testa vår export – er import – med data levererade från Libris XL. Om ni har möjlighet att delta i dessa tester ta kontakt med Libris kundsupport för vidare information.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.