Libris XL – en statusuppdatering

Det är dags för en uppdatering kring arbetet med Libris XL.

I höstas skrev vi ett blogginlägg som berättade om vår plan och strategi för att under 2017 färdigställa infrastrukturen i Libris XL till en nivå som gör att vi kan stänga ner Voyager i slutet av året.

Det är med glädje vi kan rapportera att arbetet fortskrider enligt plan.

Vi jobbar för fullt med att få alla detaljer på plats för att kunna hantera alla fall av konvertering och återkonvertering till MARC21 samtidigt som vi behöver bibehålla funktionalitet för alla lokala system.

Under våren fokuseras arbetet på de delar av systemet som påverkar våra bibliotek, det vill säga exporter och gränssnitt för katalogisering.

Som bekant har utvecklingen av en formatmodell varit en komplicerad och tidskrävande del av arbetet. Nu planerar vi att stödja stora delar av Library of Congress’ BIBFRAME 2.0 kompletterad med element från andra modeller, exempelvis Schema.org, i syfte att maximera återanvändbarhet, och andra vokabulär för att garantera att vi inte förlorar data i konvertering.

En första publik release av formatmodellen är planerad till den 28:e februari och kommer då att finnas tillgänglig på https://id.kb.se/.

När det gäller katalogiseringsverktyget  så kommer vi i dagarna att färdigställa en prototyp som kommer att börja testas i slutet av februari. Till en början internt på KB, men vi tar nu emot intresseanmälningar även från andra intressenter som vill testa och komma med feedback på gränssnittets interaktion. Hör i så fall av er till Libris kundservice (libris@kb.se).

Parallellt med testningen av gränssnittet siktar vi in oss på att jobba med API:er och automatisk gallring i Libris.

Vi har också påbörjat arbetet med att se över och uppdatera utbildningarna för att anpassas till det nya formatet och det nya katalogiseringsverktyget.

När gränssnitt och systemen för export och postförsörjning är klara kommer vi att arbeta med att färdigställa importrutiner och lyfta bort andra interna systems beroenden till Voyager. Till sist kommer vi att arbeta med ett nytt verktyg för globala ändringar i systemet.

Målsättningen för året står fast. Vi är fast beslutna att kunna stänga ner Voyager och ta Libris XL i fullt bruk runt årsskiftet 2017/2018. Därmed inte sagt att alla detaljer nödvändigtvis kommer att vara fullt utbyggda tills dess. Men vi kommer att ha en grundplattform att stå på, som höjer kvaliteten på data, säkerställer kapaciteten för den ökande mängden metadata och ger oss möjligheten att bygga vidare och skapa riktigt bra tjänster.

Och inte bara vi. Med ett format som kan kommunicera med resten av världen så är det bara fantasin som sätter gränsen för vilka tjänster som kan byggas på allas vårt biblioteksdata i framtiden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.