Det arbete vi nu gör i Libris XL är av teknisk karaktär och fokuserar på själva infrastrukturen av systemen. Det innebär allt ifrån att se till att driftrutiner och dokumentation för olika servermiljöer finns på plats till att se över att importer/exporter av data drivs av faktiska behov.
Vi har fortsatt att trimma konvertering och inläsning av data till XL. En sak som gör denna operation lite mer komplex är att förutom rena inläsningar så måste även den tvåvägs-synk vi har till Voyager fungera. Den kommer att vara nödvändig så länge systemen samexisterar och i det flödet har vi också rensat ut lite buggar.
Vi utvecklar nya API:er och en OAI-PMH-server för XL som kan leverera sammanslagna poster. Arbetet pågår för fullt med att sätta upp en miljö där vi kan inleda tester med bibliotek under våren. För att underlätta drift och underhåll har vi jobbat med sk devops rutiner för driftsättning av system i olika miljöer. Förutom rena utvecklingsmiljöer kommer vi ha en QA-miljö (Quality Assurance) där man gör enhetstester och utvärderar funktionalitet innan man går över i en STG-miljö (Staging/preproduction) som i princip ska vara en speglad kopia av det system man slutligen produktionsätter.
Parallellt med detta har vi tyvärr haft en del problem med stora inläsningar av länkservrars e-resursbestånd i Voyager. Det ställer till med problem för flera bibliotek och vi jobbar därför med problemet på två plan; dels på kortsiktiga lösningar för att förbättra inläsningstiderna i Voyager, men även på möjligheten att snabba upp en övergång för detta arbetsflöde till Libris XL.
Det har samtidigt pågått ett arbete med att säkerställa driften av den första versionen av id.kb.se, en byggsten i vår länkade datastruktur som är nödvändig för fortsatt arbete med att lyfta det bibliografiska innehållet i Libris. Den datamängd vi först publicerar är Svenska ämnesord.
Vi vet att många är intresserade av att veta när katalogiseringsverktyget kommer, och det är en lite svår fråga att svara på eftersom fokus för teamet legat på de infrastrukturella och datamässiga utmaningar som är kärnan i XL. Vi tittar på att ta fram en tydligare strategi så att vi stegvis har möjlighet att introducera gränssnitt kring XL-arkitekturen som baserar sig på behov ur olika typer av arbetsflöden för biblioteken. Vi återkommer med mer detaljerad information om det. Det syns i nuläget inte på vår Roadmap, men har inte fallit bort ur vår planering.