Barnbokskatalogen berikar LIBRIS

Sedan Kungl. biblioteket fick utökat uppdrag att ansvara för samverkan och utveckling av hela bibliotekssektorn arbetar vi med att utveckla LIBRIS till en nationell katalog, som också tillgodoser folkbibliotekens behov. Bland de uppgifter som efterfrågats, och som hittills funnits i begränsad omfattning, är innehållsbeskrivningar av skönlitteratur.

Vi har nu fått möjlighet att använda innehållsbeskrivningar från Barnbokskatalogen i LIBRIS. Barnbokskatalogen produceras av Västra götalandsregionen (Barnens bibliotek) på uppdrag av Kulturrådet och presenterar sedan 1999 ett urval av årets utgivning av barn- och ungdomsböcker. Cirka 300 titlar presenteras varje år i den tryckta katalogen och sedan 2003 finns Barnbokskatalogen som webbversion där mellan 300-500 böcker presenteras per år. En redaktion förser titlarna med en presentation/innehållsbeskrivning.

Presentationerna är anpassade för målgruppen och blir ett komplement till de ämnesord som Svenska barnboksinstitutet sedan 2011 förser all svensk barnlitteratur med.

Den 31 augusti gjordes den första inläsningen. Cirka 6 000 titlar försågs då med innehållsbeskrivning och de bibliotek som har batchöverföring har fått över dem till sina kataloger. Vi kommer under hösten undersöka möjligheterna att kontinuerligt hämta nya texter.

Barnbokskatalogen i LIBRIS

Om barnbokskatalogen

Exempel på en titel som försetts med innehållsbeskrivning:

Barnbokskatalogen

 

  6 comments for “Barnbokskatalogen berikar LIBRIS

  1. Bettan
    22 september, 2015 at 03:36

    Otroligt bra och framförallt väldigt användarvänligt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.