Välkomna att bidra med idéer till nya LIBRIS sök!

För första gången testar KB öppen idégenerering. Tanken är dels att få så många idéer som möjligt för att hitta de mest innovativa lösningarna, dels att fånga upp intresset för den här typen av arbetsform.

Under fyra veckor har ni möjlighet att komma med idéer och bidrag till Cherry som är en del av nya LIBRIS sök. Ni kan skicka in idéer kontinuerligt i vårt idéforum eller eller delta i designtimmen den 15 april. Era skisser kommer användas som grund i utvecklingen av Cherry.

Utmaning
Låt oss utforska utmaningen med ett antal scenarier och en hypotes som ger oss en tydligare bild av vad ni kan bidra med under våren.

Fundera utifrån frågeställningen: Hur kan vi hjälpa lustläsaren att hitta inspirerande böcker?
Ta fram idéer kring hypotesen:

”Vi tror att lustläsaren blir inspirerad och hittar nästa bok att läsa genom att se omslagsbilder, skumma relevanta recensioner, få smakprov och hitta liknande titlar genom att få tips om inspirerande termer och titlar”

Lustläsaren har som grundläggande drivkraft att hitta något intressant att läsa just nu, de vill få tag på boken direkt och vill bli inspirerade. Lite beroende på vilken situation lustläsarna befinner sig i har de olika tillvägagångssätt för att få tag i titeln:

  • När lustläsaren vill hitta något från topplistan är Pocketshop eller mataffären det primära valet. Det viktiga är det som pratas om just nu. Tillfälligheter styr bokvalet. ”Jag har läst ut förra boken och vill hitta något lättsamt och roligt att läsa på semestern.”
  • När lustläsaren har hittat en specifik nisch som är intressant vill den hålla sig uppdaterad och hitta böcker inom samma stil. Exempel på nischer kan vara deckare, fantasy, Augustpris-nomineringar eller böcker som fått minst betyget 4 av DN. ”Jag vill ha nya böcker att läsa, och vill som vanligt läsa något av de författare jag anser vara bra inom en specifik genre.”
  • När lustläsaren hittar ett meningsfullt sammanhang halkar lustläsaren ofta in på olika stickspår. Lustläsaren har då inget behov av att följa trender. ”Jag ska på långresa och vill läsa allt möjligt om och från destinationerna. Kokböcker, reseguider, romaner…” eller ”Jag har läst Focaults pendel och vill läsa mer om konspirationsteorier”.

Bidra med skisser
Ta fram papper och penna och skissa förslag på hur ni kan hjälpa lustläsaren att bli inspirerad. Fundera på hur man på bästa sätt kan stödja hypotesen och de scenarion som beskrivits ovan. En skiss kan se ut precis hursomhelst; den kan vara ritad på en servett, ett A4a, i Bamboo paper eller i Balsamiq. Alla sätt och alla skisser är bra, det viktiga är att ni bidrar. Om ni vill ha inspiration kan ni kika på olika skissverktyg. Håll gärna en design studio tillsammans med era kollegor.

Ni kan bidra på olika sätt:

  • Skicka in skisser till vårt idéforum fram till den 17 april.
  • Skissa samtidigt under designtimmen den 15 april kl. 13-14. Gör en gemensam insats och sätt upp er egen designstudio, välj en plats som kan inspirera er kreativa sida. Kanske är det ett bra konferensrum på er arbetsplats eller ett par sköna fåtöljer i lunchrummet. Boka sedan in en eller ett par kollegor, ta med papper och pennor och skissa sedan på lösningsförslag tillsammans. Alla som deltar skissar alltså samtidigt, men på olika håll i landet, och delar sedan sina idéer i vårt idéforum. För att få inspiration kring hur ni kan genomföra upplägget kika gärna på den här filmen.
  • Hjälp sedan till med att förfina andras idéer genom att kommentera skisser och inlägg i vårt idéforum.

Idéer om innehåll
Fundera på vilka källor, bloggar, recensioner, etc. som skulle vara relevanta för lustläsaren enligt hypotesen ovan. Skicka in ditt bidrag i vårt idéforum senast till den 17 april.

Hur utvärderas idéerna?
Alla idéer grupperas och prioriteras utifrån de som bäst stödjer hypotesen. Vi förfinar och användningstestar konceptet under vecka 19. De idéer som fungerar bäst försöker vi implementera i Cherry under vår utvecklingsvecka i maj!

Vill ni se exempel på idéer och skisser? Kolla in idéforumet redan nu!

Skärmavbild 2015-03-25 kl. 10.52.37

 

  15 comments for “Välkomna att bidra med idéer till nya LIBRIS sök!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.