Gästbloggare: Referensbiblioteket på väg in i Libris

Referensbiblioteket är en samling med databaser, faktabanker och andra källor av referenskaraktär, som är utvalda, granskade och beskrivna av bibliotekarier. Resurserna är fritt tillgängliga och många har en myndighet, organisation eller institution som upphovsman. Referensbiblioteket utvecklades och drevs av Informations- och lånecentralerna i syfte att skapa en virtuell motsvarighet till folk- och gymnasiebibliotekens fysiska referenssamlingar, ett urval avsett att utgöra ett stöd i informations- och referensarbetet. Sedan Informations- och lånecentralerna lades ner 31/12 2012 har samlingen kontrollerats och uppdaterats, men dess framtid har varit oklar.

refb

Nu har emellertid Malmö stadsbibliotek, i sin roll som KB-partner, påbörjat arbetet med att registrera samlingens innehåll i Libris, en insats som kommer att utöka Libris-katalogen med ca 700 onlineresurser av ”folkbibliotekskaraktär”. Resurserna katalogiseras utförligt, förses med svenska ämnesord och beskrivningarna läggs in i beståndsposten. Detta katalogiseringsarbete kommer att slutföras under våren 2015 och när det är klart läggs Referensbiblioteket ner. Planen är dessutom att, i samarbete med en webbyrå, plocka ut dessa resurser via Libris API och presentera dem i ett nytt och mer användarvänligt gränssnitt med arbetsnamnet ”Bibblan guidar”, som placeras i anslutning till Bibblan svarar.

Referensbibliotekets resurser blir alltså efter hand sökbara i Libris med bibliotekskod RefB, men framför allt blir de också fritt tillgängliga för alla via Libris API, som gör det möjligt att plocka ut listor eller enskilda poster från Libris i en rad olika format. Detta innebär att bibliotek, som är intresserade, kan hämta dessa resurser via API:et och presentera dem på sin egen webbplats, i sin egen katalog eller använda resurserna i utvecklandet av nya tjänster. Samarbetet berikar Libris som nationell katalog och bidrar till att digitalt innehåll blir ett självklart inslag i arbetet på folk- och skolbibliotek runt om i landet.

Gunilla Fors, bibliotekarie
Digitala biblioteket
Malmö stadsbibliotek

  5 comments for “Gästbloggare: Referensbiblioteket på väg in i Libris

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.