Gästbloggare: Sveriges depåbibliotek och lånecentral

Sveriges depåbibliotek och lånecentral är ett av Kungl. bibliotekets partnerbibliotek. Våra ordinarie uppgifter med depåfunktion, fjärrlån och kompletterande medieförsörjning har nu utökats med ett nytt uppdrag: att främja folkbibliotekens inträde i Libriskollektivet.

Att bli ett Librisbibliotek är en stor omställning. Flera aktörer är inblandade när postflöden från Libris och medieleverantörer ska synkroniseras med det egna systemet. En viss katalogiseringskunskap kommer att behövas. Blivande Librisbibliotek behöver ha erfarenhetsutbyte med andra bibliotek.

Depåbiblioteket har initierat en arbetsgrupp: Folkbibliotekens samarbete i Libris med representanter från flera folkbibliotek. Arbetet går ut på att skapa nätverk, lista kontaktpersoner och fadderbibliotek samt arrangera och medverka vid utbildningar i katalogisering och Dewey-klassifikation. Vid utbildningstillfälle i Libriskatalogisering i februari i Linköping medverkar lärare från KB, från Depåbiblioteket och Göteborgs stadsbibliotek. Detta kurstillfälle riktar sig till folkbibliotek i Östergötland och blir en början på samarbete och nätverk för personer som kommer att undervisa i landet. Tillsammans bygger vi upp en kursmodell som passar både forsknings- och folkbibliotek.

Vi vill uppmana bibliotek som har behov av utbildning i katalogisering eller Dewey att skicka önskemål till Sveriges depåbibliotek och lånecentral, mejla till sverigesdepabibliotek@umea.se. Vi kan då försöka ordna utbildningstillfällen nära er.

Vi vill också uppmana alla folkbibliotek som vill ställa upp som fadderbibliotek att anmäla sig. Ange vilket lokalt system ni arbetar i. På Depåbibliotekets webbplats kan man läsa om folkbibliotekssamarbetet och hitta kontakter.

Seija Jalkanen
Bibliotekarie på Sveriges depåbibliotek och lånecentral

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.