SwePub Analys och underlag till bibliometriska analyser – två exempel i lägesrapporten

Nu när projektet har kommit halvvägs gör vi en första samlad avstämning av systemet SwePub Analys för att se hur det kan fungera som dataunderlag för bibliometriska analyser i praktiken. Vi gör det i en lägesrapport utifrån frågeställningen:  Hur publiceras svensk forskning inom ’statsvetenskap/juridik’ och ’biologi’?

Vi gör denna mätning på nationell nivå mot de kriterier vi har tagit fram inom projektet. Syftet är att synliggöra förutsättningar och problem med att använda SwePub-data som underlag till analyser.

En heltäckande källa är en förutsättning för bra analyser och vi är därför glada över att följande har anslutit: Karolinska Institutet, Sveriges Lantbruksuniversitet och Handelshögskolan i Stockholm.

Många lärosäten är aktiva på olika sätt med att se över kvaliteten på sitt data, men hur mycket arbete med datakvalitet återstår för att data ska vara tillräckligt valid för att kunna ingå i en analys?

Hur stor andel poster som är klassade inom tex biologi utesluts pga felaktigheter eller saknad data?

Hur stora felmarginaler skapar dubbletter?

Hur mycket citeringsanalys kan man göra?

Vi har arbetat kring konkreta behov av analyser man vill göra inom den av Vetenskapsrådet föreslagna Fokus-modellen (Forskningskvalitetsutvärdering i Sverige).  Syftet med att använda SwePub Analys som huvudkälla för underlag om forskningsoutput, är att ge en samlad bild av publiceringsvolym och publiceringsprofil för olika forskningsämnen. Publiceringsprofiler visar hur och var man publicerar sin forskning inom respektive forskningsämne.

SwePub Analys har potential att bli ett tungt strategiskt verktyg när svensk forskning är samlad på en plats och det går att göra enhetliga jämförelser baserad på att all forskningsoutput är ämnesklassificerad enligt samma standard.

Följ länkarna för att komma till rapporten och dess bilagor.

SwePub Analys och underlag till bibliometriska analyser: två exempel.
Bilaga 1: Publiceringsprofil för ’statsvetenskap och juridik’
Bilaga 2: Publiceringsprofil för ’biologi’ 

 

  8 comments for “SwePub Analys och underlag till bibliometriska analyser – två exempel i lägesrapporten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.