En tårta växer fram – historien om hur vi byggde en söktjänst på fyra veckor

Under fyra fokusveckor har ni har haft möjlighet att följa vår utvecklingsresa med att designa en tjänst för digitaliserade dagstidningar. För er som inte varit med under hela resan, så har vi använt oss av MVP (minimal viable product) som metod. En MVP är första versionen av en produkt som gör det möjligt att snabbt testa idéer och lära sig om användarnas behov med minsta möjliga insats. Dvs man börjar med att sätta upp en hypotes, tar fram den enklaste designen för att testa hypotesen på potentiella användare, får insikter och itererar på nytt. När hypotesen itererats några varv har man tagit fram något som tillför ett reellt värde för användaren, en sk bakelse. Därefter har vi brutit ut hypoteser ur effektkartan och itererat en efter en samtidigt som vi bakat oss närmare en tårta för varje iteration:

Vecka 1
Hypotes: Vi tror att de uppgiftsdrivna omedelbart skulle hitta alla relevanta artiklar på ett mer effektivt sätt om de fick en sömlös träfflista/fullpost med möjlighet att filtrera och se snippets.

Resultat: en prototyp som gav möjlighet att fritextsöka bland 30.000 sidor, se snippets och tidningssidor, favorisera relevanta träffar, fokusera på tidningssida och se hela numret, zooma in på tidningssidan och enkelt navigera sig tillbaka till träfflistan.

prot3

Vecka 2
Hypotes: Vi tror att de intressedrivna omedelbart skulle kunna utforska ämne och göra uttömmande sökning på ett mer effektivt och inspirerande sätt om de fick relaterade träffar/sökord gärna med visuell återgivning, filtrering och stavningskontroll.

Resultat: en stabil applikation att bygga vidare på med möjlighet att filtrera utifrån behov tex. visuellt på tid, geografisk ort och titel.

v2

Vecka 3
Uppgift: Designa för upphovsrättsskyddat material i det externa gränssnittet.

Resultat: Se skillnad på fritt tillgängliga och upphovsrättsskyddade tidningar, avgöra om referensen är relevant genom att se sökord och förenkla med favoriter så användaren kan sitta hemma och favoritmarkera tidningssidor och ta med sig till KB för läsning.

v3

Vecka 4
Uppgift: Ta ett helhetsgrepp om designen, färdigställa och förfina det sista, strukturera och städa koden.

Exp_map_uppgiftsdrivne_studenten

Lärdomar av metoden och arbetssättet:

  • Växla mellan högintensivt och lågintensivt arbete utifrån behov. Upplägget initialt var att arbeta högintensivt under fokusveckorna och lågintensivt perioderna däremellan. Tanken var att vi skulle förbereda så lite som möjligt inför fokusveckorna, vilket fungerade bra i början, men efter andra veckan hamnade vi efter med backendbitarna. För att hålla effektiviteten uppe under själva veckorna behövde vi därför tänka om. Under den sista perioden arbetade vi intensivt med dessa bitar som tex grundplatta för inloggning, konvertering av bilder och textanalys för att effektivisera arbetet.
  • Snabba iterationer med användningstest ger garanterat värde. Vi har testat våra hypoteser iterativt med RITE-metoden, vilket har gett snabb återkoppling och möjlighet att iterera varje flöde flera gånger om på kort tid. Metoden snabbar upp tempot avsevärt och vi vet att vi levererar värde i varje iteration.
  • Ta höjd för helheten. MVP som metod handlar om att bryta ut mindre bitar (bakelser) och designa för en del i taget. Vilket kan innebära att man missar helhetsupplevelsen, men om man hela tiden har den övergripande bilden i bakhuvudet fungerar det. Dessutom hade vi effektkartan som stöd och tog en extra vecka på slutet för att få med helhetsperspektivet.
  • Metod som möjliggör för gemensamma utvecklingsinsatser. MVP som metod visar att det är fullt möjligt att göra utvecklingsinsatser under korta fokusveckor, vilket i praktiken gör det möjligt att komma ut och utveckla tillsammans med biblioteken.
  • Gör små uppehåll. Efter intensiva fokusveckor behövs tid för återhämtning. Vi planerade upp arbetet med alldeles för stora uppehåll, vilket innebar att vi tappade fokus och behövde plocka upp alla trådar inför varje fokusvecka. En tips är att ta små uppehåll.
  • Att arbeta tvärfunktionellt skapar energi och engagemang. Vi har arbetat tvärfunktionellt med all kompetens på plats i mikrofilmsläsesalen. Det innebär att vi har haft all den kompetens som behövs för att lösa uppgiften. Vilket ger korta beslutsled, ett väldigt driv och en stor innovationskraft eftersom vi får upp idéer med olika perspektiv på kort tid.
  • Ett team som är ansvarstagande. Eftersom många bollar far kors och tvärs genom rummet och beslut tas hela tiden behövs det ett engagerat team där alla tar ansvar och plockar de bollar som kommer i deras riktning.
  • Hastighet och garanterat värde i ett. Vi har aldrig utvecklat något i den här hastigheten tidigare, dessutom med ett stort värde. När man får kommentarer som ”Oj, så fort! Det är ju perfekt! Vad bra! Kan jag förstora? Ah….[skrattar] Fantastiskt! [läser]”, ”Titta vad fint! Vilken fröjd! Det är ju inte klokt, det är så tydligt!” känner man sig mer än nöjd.

Överlag har arbetet genererat positiv energi och skapat flera innovativa lösningar. Sen att vi dessutom har haft väldigt roligt gör saken ännu bättre.

Betareleasen av tidningar.kb.se genomfördes innan sommaren och nu har vi den senaste veckan arbetat med att förfina befintlig funktionalitet utifrån de lärdomar vi dragit från forumet där användare har kunnat lämna synpunkter.

prioriterade åtgärder vdd

 

Testa den senaste versionen av tidningar.kb.se. Enjoy!

  2 comments for “En tårta växer fram – historien om hur vi byggde en söktjänst på fyra veckor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.