10 comments for “Knowledge base +

 1. Anders Söderbäck
  21 februari, 2013 at 06:06

  Det här är förstås hyperintressant. Kul att ni/vi/whatever var inbjudna!

  Jag är nyfiken på hur de/ni resonerade kring öppenhet, finansiering och förhållandet till systemleverantörerna. KB+ kommer var jag förstår att göras tillgängligt med en CC-licens (jag tror inte jag sett någon uppgift om vilken) men deltagande institutioner kommer att kunna hålla visst data privat (pragmatiskt, eftersom vissa förlag kommer tveka inför öppna data). Jag tolkar det hela som att JISC kommer att underhålla NESLi2-avtalen, ungefär som KB tänker sig att underhålla BIBSAM-avtalen, medan bibliotek kan mata in eget data i KB+ och på så vis ha kontroll över sitt eget arbete. Men att tanken ändå är att KB+ exporterar data till de kommersiella knowledgebaserna som åtminstone initialt kommer att vara mer omfattande. Stämmer det med vad som sades i London?

  JISC antyder också att KB+ kommer att vara fritt tillgänglig fram till augusti 2013, för att sedan bli en subscription service. Vad är det som kommer att kräva prenumeration – är det tillgången till det uppdaterade datat, eller möjligheten att administrera ”eget” data? Prenumererar man på datat eller systemet?

  Eller har jag missuppfattat något?

  • Maia
   22 februari, 2013 at 10:50

   Hej,

   Det du skriver stämmer bra överens med det som sades i London.

   Vi (JISC resp. BIBSAM) underhåller våra konsortie-avtal (titellistorna, etc.) De kommersiella aktörerna, bibliotek och konsortiemedlemmarna hämtar sedan datat fritt. Möjligheten finns redan idag; se: http://www.kbplus.ac.uk/kbplus/publicExport.

   Det är alltså öppen data och det är tänkt att det ska förbli så. Det som medlemmar ska prenumerera på/betala för är den ERM-funktionalitet som erbjuds, det vill säga möjlighet att administrera e-resurser. Läs mer på: http://www.jisc-collections.ac.uk/KnowledgeBasePlus/KB-Provisional-Pricing/.

   Med vänlig hälsning,
   Maia

   • Anders Söderbäck
    22 februari, 2013 at 03:47

    Tack!

  • Marja Haapalainen
   22 februari, 2013 at 11:04

   CC0!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.