Det museala Libris

6 september, 2012 Helena Forssblad

Under sommaren har Libris blivit lite mer museal än vanligt då vi har ägnat oss åt att läsa in poster och bestånd för musei- och specialbibliotek.

Först ut var Upplandsmuseet, länsmuseum för Uppsala län (sigel Upm), där vi läste in bestånd men även berikade vissa lokalhistoriskt intressanta bibliografiska poster med geografiska ämnesord i topografiska strängar – ofta ända ner på socken- eller kvartersnivå. Inmatchningen av Upplandsmuseet är avslutad.

Exempel på post med berikat innehåll

Sommaren fortsatte och nästa bibliotek på tur var Kungl. Örlogsmannasällskapet (sigel Koms), som är en av de kungliga akademierna, och det var deras bibliografiska poster – eller rättare de ca 7.500 poster som utgör artiklar och recensioner i Tidskrift i sjöväsendet – som var föremål för inläsning i Libris. Här kommer vi att fortsätta arbetet under hösten med inmatching och inläsning av deras resterade bibliografiska poster.

Kungl. Örlogsmannasällskapets artiklar i Tidskrift i sjöväsendet

Det tredje biblioteket vi har arbetat med under sommaren är Skellefteå museums bibliotek (sigel Sklm). Här har vi matchat in bestånd och fört över en hel del lokala ämnesord som kommer att berika sökningarna i Libris.

Skellefteå museum i Libris

Fler museibibliotek kommer att dyka upp i Libris framöver, till exempel Östasiatiska museets bibliotek (sigel Aom).

Tomas Friberg

Filed under: Metadata,Nationell katalog

Etiketter:,


Kategorier

Senaste kommentarer

Arkiv

Verktyg

Informationskanaler