Dramawebben – fri svensk dramatik

21 augusti, 2012 Harriet Aagaard

Nu har Dramawebben gjort länkar från Libris till de digitaliserade pjäser som är fritt tillgängliga. Det innebär att användare kan gå direkt till pjäsen och biblioteken slipper lånehanteringen. Dessutom får man en kortare beskrivning av handlingen i pjäsen, information om författare och ofta mottagande vid urpremiären. Det rör sig om drygt 300 digitaliserade pjäser från 1600-talet och framåt. Ett hundratal av dessa pjäser, från 1880-1900, kommer att märkas upp så att de blir sökbara på olika sätt. Hur många repliker har kvinnor respektive män i Strindbergs pjäser? Hur tilltalar män kvinnor? Vilka svordomar och djurliknelser används? I vilka olika rum utspelas handlingen?
Samtidigt med uppmärkningen inleds även ett projekt som fokuserar på äldre samlingar av otryckt dramatik. Närmare bestämt kommer ett par hundra handskrivna pjäser från olika arkiv i Stockholm att digitaliseras och katalogiseras i Libris.

Pia Leth

Filed under: Omvärld

Etiketter:,


Kategorier

Senaste kommentarer

Arkiv

Verktyg

Informationskanaler