Libris på LC

 

I maj hade Maria Hedenström, Martin Malmsten, Miriam Säfström och jag äran att besöka Library of Congress, New York Public Library och New York University Library. Martin Malmsten och Miriam Säfström höll en bejublad presentation om var Sverige står i Linked Data-frågan. Efter presentationen som hölls inför en fullsatt hörsal och från en mycket respektingivande talarstol (se bild nedan), hade vi ett möte med representanter från LC där vi bland annat diskuterade öppen data, utbytet av Voyager och Bibliographic framework transition initiative (http://www.loc.gov/marc/transition/). Medverkade gjorde bland andra Sally McCallum, Beacher Wiggins, Barbara Tillett, Ann Della Porta, Eugene Flanagan, Kevin Ford, Gina Jones, Susan Morris och Dave Reser.
 
LC är mycket nyfikna på vårt arbete med det system som ska ersätta Voyager och kommer att följa vårt utvecklingsarbete. Även på New York University Library väckte vårt arbete intresse. På NYU fick vi tillfälle att träffa hela utvecklingsteamet för att diskutera teknik och strategier. Det visade sig att vi var eniga om det mesta vilket kändes väldigt bra. Som avslutning gjorde vi en rundtur i det vackra New York Public Library och fick ta del av flera av deras spännande projekt. På NYPL har de samlingsansvariga stor möjlighet att påverka vilka tjänster som ska utvecklas, vilket bland annat resulterat i en tjänst som helt fokuserar på stereografiska bilder (http://stereo.nypl.org/) och en samling digitaliserade menyer (http://menus.nypl.org/), där man tar hjälp av allmänheten för att tyda själva texten. Projektet har engagerat så många mat-nördar (eller ”foodies”) att menyerna nu transkriberas i samma takt de läggs ut!
 
Det var en mycket givande resa och vi ser fram emot kommande samarbeten och diskussioner med LC, NYPL och NYU.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.