Rapport från ”The happiest place on earth”

27 juni, 2012 Miriam

Det är tidig kväll, svensk midsommartid. Ljumma vindar, barn som börjar bli sömniga, sju sorters blommor och midsommarnattens alldeles särskilda magi.

Så vad gör jag i Anaheim, ett litet samhälle i Kalifornien, mest känt för att det är här Disneyland ligger? (Här är det f ö tidig morgon och en obarmhärtig sol strålar över palmerna.) Naturligtvis är det inte Musse som lockat mig hit, utan en konferens om auktoritetsarbete enligt de nya katalogiseringsreglerna RDA (Resouce Description and Access)! Jag och Christer Larsson har gladeligen offrat årets midsommarfirande för att delta i American Library Associations årliga konferens. Medan Christer roar sig på en förkonferens om länkad data och Sverige smälter midsommarmaten tar jag en stärkande kopp kaffe och bläddrar febrilt i det 200 sidors underlag som skickats ut inför dagens övningar.

De katalogiseringsregler som kommer att ersätta AACR2, på vilka våra katalogiseringsregler KRS (Katalogiseringsregler för svenska bibliotek) bygger, lägger stor vikt vid auktoritetsarbetet. Man tillåter alltmer information i auktoritetsposterna, och auktoritetsformatet har fått kompletteras i enlighet med detta. I en ideal framtid ligger all information som hör till upphovet (en person eller institution) samlad i auktoritetsposten, och kan sedan återanvändas då man kopplar de bibliografiska posterna dit. Då man använder identifikatorer för auktoritetsposterna istället för de textsträngar som idag oftast brukas, och placerar informationen där den logiskt hör hemma, kan man bygga smartare kataloger och återanvända informationen på ett mer effektivt sätt.

På årets ALA fanns förutom dessa förkonferenser givetvis mycket annat högintressant. För mycket, tyckte förstagångsbesökaren (jag), ”ungefär som vanligt” tyckte Christer som besökt konferensen förut. Det var snärjigt att hinna med alla de sessioner, möten, presentationer och workshops programmet innehöll. Väldigt intressant var att höra Library of Congress rapport om sitt arbete med Bibliographic Framework Transition Initiative (BIBFRAME). Under arbetet med RDA blev det redan på ett tidigt stadium tydligt att de verkliga fördelarna med nya katalogiseringsregler inte skulle komma til sin rätt så länge vi fortfarande använder oss av det gamla MARC-formatet. MARC har varit en trogen arbetshäst de senaste decennierna, men är egentligen ett utbytesformat och inte alls avsett för att lagra data, i synnerhet inte RDA-data. På grund av formatets absoluta dominans lär biblioteksvärlden dock få förhålla sig till MARC under överskådlig framtid. Samtidigt är det positivt att man nu äntligen på allvar inlett arbetet med att utforma MARC:s efterföljare. De nya katalogsystem som byggs måste vara formatoberoende (”formatagnostiska” som  man internationellt ofta kallar det) och utnyttja tekniker som länkad data för att komma till sin rätt. Library of Congress har anlitat Eric Miller (Zepheira, tidigare W3C, tidigare DCMI, tidigare OCLC) för projektet och under sommarmånaderna 2012 ska han och hans team titta på möjligheterna att uttrycka RDA som länkad data. Detta grundläggande arbete blir en utgångspunkt för det fortsatta arbetet. Generellt försöker man komma bort från att tala om ”format” och istället prata om ett ramverk för bibliografisk information. Det händer stora saker i den bibliografiska världen just nu! På Eric Millers presentation rådde samma stämning som inför en rockkonsert, folk satt på golvet och trängdes längs väggarna. Intresset är inte förvånande, då detta är ett arbete som kommer att betyda mycket för alla inom biblioteksvärlden, direkt eller indirekt. En av de närvarande kommenterade publiktillströmningen genom att citera från ”Hajen” (Jaws) ”We´re gonna need a bigger boat!” Och det är nog så riktigt, och viktigt om man vill ha en bred förankring för arbetet redan från början.

Förutom presentationerna fanns på ALA en enorm utställning, där varje amerikansk biblioteksorganisation, systemleverantör, förläggare etc. värd namnet visade upp sig och delade ut väskor. Trots att konferensen är så stor (cirka 20 000 personer från över 80 länder) var det aldrig någon besvärande trängsel (utom då på BIBFRAME-mötet och då det delades ut Hobbit-väskor). Presentationerna håller övervägande hög klass och mycket information och grundläggande arbete utförs på ALA-träffarna. Kort sagt är det väl värt att lägga en junivecka på, även om det innebär att man missar Små grodorna!

Filed under: Metadata,Omvärld


Kategorier

Senaste kommentarer

Arkiv

Verktyg

Informationskanaler