Dramawebben, svensk dramatik i fulltext

27 februari, 2012 Helena Forssblad

Fredag den 24 februari höll Dramawebben en konferens ”Fri dramatik i teori och praktik”. Inte mindre än elva föreläsningar och dessutom en kortare enaktare fick plats på dagordningen på Södra teatern, där Dramawebben har sina lokaler. Det var litteraturvetare, regissörer och språkforskare som på olika sätt utnyttjar de digitaliserade teaterpjäserna. Dramawebben har kommenterat och gått igenom 500 pjäser och digitaliserat 324 som finns fritt tillgängligt i fulltext. Målgrupperna är allmänhet, teater och forskare.Man började med bortglömda kvinnliga dramatiker och förvånades och upprördes över hur bortglömda och bra pjäserna var. Nästa marginaliserade grupp var barnpjäser och efter det har man också tittat på de allra äldsta från 1600-talet. Alla jag talade med hade samma erfarenhet av projektet; att det är fantastiskt och roligt att samarbeta med Marika V Lagercrantz och Ulrika Lindgren som alltid är positiva och entusiastiska, ingenting är omöjligt, allt går att fixa. Just denna inställning har helt säkert bidragit till framgången, att i första hand se bekymmer och problem vid digitalisering är ingenting som fastnat på Dramawebben. Nu ska man börja märka upp texterna för vidare forskning. Varför hamnar detta i bloggen, jo de digitala pjäserna läggs undan för undan in i Libris webbsök.

Pia Leth

Filed under: LIBRIS tjänster,Nationell katalog

Etiketter:


Kategorier

Senaste kommentarer

Arkiv

Verktyg

Informationskanaler