Projekt ”Ny katalog” – startskottet för utbytet av Voyager

Så har startskottet gått för projekt ”Ny katalog”. Voyager kommer att bytas ut och arbetet med ersättaren är nu i full gång. Uppstartsmötet som innehöll en mycket lyckad workshop har fått generera ett antal nyckelfrågor till vår hjälp på väg framåt. Det är viktigt att inte tappa vare sig funktionalitet, snabbhet eller flexibilitet.
Sedan tidigare finns framtaget personor, typanvändare, baserat på olika användningsgrad av systemet. Dessa har kommit till efter ett gediget researcharbete som nu ska användas och fräschas upp. Samtidigt kommer jag att fortsätta besöka bibliotek, praoa på flera av dem, för att verkligen sätta mig in i hur systemet används i den dagliga verksamheten. Kursen i LIBRIS-katalogisering gav mig mycket, inte bara rent tekniskt runt Voyager och dess funktioner men kanske än mer att få lyssna på reaktioner och åsikter runtom mig i klassrummet. Ett rum som innefattade flera olika nivåer av katalogiseringsvana.

Varför ska vi då ersätta Voyager med något vi bygger själva?

Så här säger Martin Malmsten, utvecklingschef på LIBRIS:
”Vi får allt större mängder data och högre krav på flexibilitet vad gäller format gör att vi idag står inför långt större utmaningar än Voyager klarar av att hantera. Även om vi genom åren kunnat omgärda systemet med lager på lager av egenutvecklad funktionalitet är själva kärnan, Voyager, idag hopplöst förlegad. Det betyder å andra sidan att många ”backend-komponenter” inte kommer att behöva bytas ut. Ett annat intressant område är möjligheten att kunna skapa specialsydda gränssnitt för olika situationer och materialtyper. Vi ersätter således inte Voyager med något likadant, vi bygger något bättre.”

Vi arbetar mot målet att ha en BETA ute december 2012. Denna ska sedan köras parallellt med Voyager under 2013. Detta blir det första av många blogginlägg på vägen och jag hoppas att ni precis som jag ser detta som en fantastisk möjlighet att få vara med om att vandra i otrampade spår och bygga vår egen grund att stå på.
Tillsammans är jag övertygad om att vi kan göra det här riktigt, riktigt bra.

  4 comments for “Projekt ”Ny katalog” – startskottet för utbytet av Voyager

 1. Anders Ringnér
  26 december, 2011 at 09:27

  Kommer den nya klienten/systemet att släppas som öppen källkod?

  • 27 december, 2011 at 11:58

   Ja, i sinom tid, men det är en process i sig att släppa något som öppen källkod. Så fort det finns en meningsfull release så börjar vi titta på det.

 2. Anders Ringnér
  29 december, 2011 at 02:37

  Spännande, spännande! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.