Libris berikas med ljudboksposter från SMDB

15 december, 2011 Christer

Med början denna vecka (måndagen 12/12) importeras fullständiga katalogposter över förlagsutgivna svenska ljudböcker dagligen till Libris.

Ljudboksposter importerade från SMDB till Libris

Ljudböckerna katalogiseras av KB:s avdelning för Audiovisuella medier i SMDB (Svensk medietabas). Posterna mappas maskinellt om till MARC21, förses med NB-kod och en generell genreterm Ljudböcker. Efter import till Libris tar NB-personal vid och kompletterar med tillämpliga ämnesord etc. De Librisbibliotek som redan har bestånd på den mindre utförliga förhandsposten kan begära att få över den uppgraderade posten till sitt lokala system via batchexport.

Därmed har nu ett metadataflöde liknande det som sedan tidigare finns för förlagsutgivna tryckta böcker etablerats även för denna medietyp. Planerad utgivning aviseras nämligen också i detta fall via förhandsposter från Bokrondellen. När ljudboken väl är utgiven och levererad till KB kommer dessa förhandsposter alltså att uppgraderas av KB:s avdelning för Audiovisuella medier och nationalbibliografin i förening. Ljudböckerna blir också en del av den svenska nationalbibliografin, och katalogposterna (metadatat) omfattas därmed av den öppna Creative Commons-licensen CC0. Det importflöde som nu har driftsatts gör denna process möjlig.

Filed under: Metadata,Nationell katalog

Etiketter:, ,


Kategorier

Senaste kommentarer

Arkiv

Verktyg

Informationskanaler