SwePub – liten statusrapport

7 november, 2011 Marja Haapalainen

2012 kommer att bli ett år av förberedelser när det gäller utvecklingen av SwePub. Det har nära kopplingar till arbetet med den underliggande tekniska strukturen för nationell katalog som bygger på en databrunnskomponent, vilken ska hantera stora mängder av data som till exempel artiklar, och där SwePub-datat kan vara en mängd. Vi behöver utforska hur den övergripande användarupplevelsen av våra tjänster ser ut och vad vi behöver förändra för att tillföra större nytta. Vad är drivkraften hos användarna? Har de behov av att få allt innehåll på ett ställe? Hur ska vi visualisera stora mängder data? Hur kan vi ge stöd i rätt läge och i vilka kanaler? Frågorna är många och mycket resurser behöver läggas på research.

Användningsstatistik från SwePub visar att det ganska stabilt numera är ca 1000 besökare per dag. Den visar också att besökarna stannar kvar längre, att användarna har lärt känna tjänsten och vet vad man hittar här. Däremot är det inte många som hittar fulltexter i de öppna arkiven via SwePub.

Nyligen blev en utredning om utvärdering av forskningskvalitet klar: Utvärdering av forskningskvalitet som en grund för tilldelning av resurser till universitet och högskolor (U 2010:C), Max Kesselberg och Anders Flodström, Utbildningsdepartementet. Ett huvudspår är möjligheten att använda SwePub och universitetens repositoriedata som underlag för medelfördelning. Utredarna har blivit informerade om den kvalitetshöjning som krävs om SwePub ska kunna fungera som underlag för utvärdering. Vi har också lämnat in underlag för uppskattade kostnader för en kvalitetshöjning av SwePub. Nu avvaktar vi direktiv (liksom finansiering) från regeringen/departementet till 2013. Det kommer naturligtvis att påverka den fortsatta utvecklingen av tjänsten.

Filed under: LIBRIS tjänster,Metadata,Utveckling

Etiketter:


Kategorier

Senaste kommentarer

Arkiv

Verktyg

Informationskanaler