Hur syns Dewey i LIBRIS?

26 maj, 2011 Christer

Dewey har som bekant haft stort genomslag bland många LIBRIS-bibliotek. Det finns idag Deweyklassningar på stora delar av den nyutgivna litteraturen. Det är manuellt satta Deweykoder, det är Deweykoder som följt med i importerade katalogposter, och inte minst, det är Deweykoder som har maskingenererats utifrån en SAB-kod. LIBRIS-bibliotek kan också välja att (via t.ex. batchexport eller LibrisXp) ta över maskingenererade Dewey- och SAB-koder till sina lokala system.

Så långt är allt gott och väl. I idealfallet skulle till och med den SAB-baserade ämnesavgränsning som nu finns i LIBRIS träfflista kunna vara heltäckande. Det skapas ju maskingenererade koder åt båda hållen (Dewey och SAB), så det spelar ur den aspekten ingen roll vilket system som avgränsningen baseras på.

Det återstår dock en del att åtgärda. Maskingenerering av Dewey-/SAB-koder slår igenom helt först vid en omladdning av hela LIBRIS databas. För närvarande kommer de bara med i nya och uppdaterade katalogposter. Det finns också en del indexeringsvillkor som idag förhindrar de maskingenererade SAB-koderna att bli sökbara, vilket givetvis bör åtgärdas för att en omladdning ska få fullt genomslag. Det går däremot inte att idag ge någon tidplan för införande av en ämnesavgränsning med Deweybaserade rubriker.

Filed under: Metadata,Utveckling

Etiketter:


Kategorier

Senaste kommentarer

Arkiv

Verktyg

Informationskanaler