Mobila bibliotek

12 april, 2011 Maria Hedenström

Uppsnappat på fjärrlånekonferens i går – den mobila framtiden i Finland, berättad av Jonas Tana från Biblioteken.fi. Det finska labbet labs.kirjastot.fi (tyvärr endast på finska) är kreativa – man skapar mobila opacs, mobila gränssnitt för webbsidor, referenstjänster, QR-koder m.m. En ny tjänst som lanseras i juni heter Bookspottings.com. Förutsättningen är öppet och fritt data och handlar om att bokläsare delar med sig av sina läsupplevelser med fotografering av bokomslag som bas. Ta en bild av boken du läser, anslut fotot till titel och plats, dela fotot på twitter/facebook, sök upp boken med funktionen ”Available in library near you” – och så blir bokläsandet en social upplevelse.
Man satsar också på mobilt bibliotekskort – med mina lån, lånehistoria, favoriter, påminnelser i mobilen, reservera, rekommendationer och läsa in sin egen bokhylla. Allt byggs i open source. Även andra tjänster produceras, Fråga bibliotekarien – applikation eller iKirjasto, en biblioteksapp för reservationer, nyheter, nya titlar m.m.

Ledord: If you can dream it, you can do it!

Filed under: Omvärld

Etiketter:,


Kategorier

Senaste kommentarer

Arkiv

Verktyg

Informationskanaler