Nu har vi tagit ett steg till mot en nationell katalog

Idégruppen för planeringen av en nationell katalog hade sitt första möte den 17 mars. Deltagarna diskuterade visioner, förväntningar, möjligheter och risker med en biblioteksgemensam nationell katalog. Vi håller som bäst på att sammanställa de synpunkter som framkom i den workshop aom genomfördes. Resultatet presenteras här på bloggen inom kort!

Det finns en önskan om en nationell katalog, samtidigt som det finns många frågor som behöver besvaras innan vi är där. Det Idégruppen lyfte fram som den STORA frågan är hur folkbibliotekens postförsörjning ska se ut i framtiden. Vilka krav kan biblioteken ställa på medieleverantörerna, vilka aktörer leverera poster till LIBRIS  idag och vilka kan göra det i framtiden, vad kan biblioteken göra själva, vilken nivå bör den bibliografiska informationen i posterna ha för att posterna ska vara tillräckligt användbara, m.fl. funderingar?

Gruppen kom även in på frågor om LIBRIS som lokalt system, om möjligheten att – när alla bibliotekens material finns samlat i en katalog – bygga nya gränssnitt som presentera delmängder av den totala informationen utifrån bibliotekens lokala behov m.m.

Idégruppen träffas nästa gång fredag den 20 maj kl. 13-16.

Tills dess ska LIBRIS arbetsgrupp samla in fler synpunkter och idéer från folkbiblioteken. Detta researcharbete utgör stommen för den plan som syftar till att tillgängliggöra folkbibliotekens data i LIBRIS.

  4 comments for “Nu har vi tagit ett steg till mot en nationell katalog

 1. Viktor Sarge
  23 mars, 2011 at 10:59
 2. Kristin Olofsson
  25 mars, 2011 at 10:27

  Tack, Viktor! Bra sammanfattning och många bra tankar!

  Som sagt (precis som du påpekade) uppskattar vi all respons, synpunkter, idéer, tips och goda råd. Här på bloggen eller via mejl/telefon till oss som är med i arbetsgruppen (se tidigare inlägg om idégruppen/Nationell katalog).

  Och känner ni någon i idégruppen är de nog också gärna förmedlare!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *