LOPAC light lanseras!

20 januari, 2011 Marja Haapalainen

Vi är väldigt glada över att lansera LOPAC light i LIBRIS. Ett intensivt projekt är till ända och vi har lärt oss mycket nytt tillsammans med våra samarbetspartners Uppsala universitet och Linnéuniversitetet. Tack till er! Det är också de som är först ut med LOPAC i LIBRIS. Vill ni se exempel på LOPAC-länkar kan ni titta på poster (tryckt material) från Uppsala eller Linnéuniversitetet.

Syftet med LOPAC är att lyfta fram det lokala bibliotekets samlingar i LIBRIS. En användare kan navigera mellan LIBRIS och det lokala biblioteket och hitta vad som finns på ”sitt bibliotek” och göra reservationer, beställa böcker, se sina lån – detta genom att till synes aldrig lämna LIBRIS.

Grunden i LOPAC är fokuseringen på biblioteket. Ett bibliotek är inte alltid bara ett bibliotek. I Uppsalas fall är det 16 olika bibliotek (sigler) och i Linnéuniversitetets fall är det två bibliotek. Dessutom tillkommer sigler för det elektroniska materialet och som inte motsvaras av fysiska bibliotek. Av den här anledningen har vi samlat alla sigler i en huvudorganisation och genom att till exempel sätta en favoritorganisation i LIBRIS kan man avgränsa sökningar till organisationens samtliga bibliotek/sigler. Utan att egentligen aldrig lämna LIBRIS kommer man sedan vidare till det lokala bibliotekets funktioner som reservationer och mina lån via FancyBoxar och lika lätt är man tillbaka i LIBRIS.

Som LOPAC-bibliotek får man direktlänkar till bibliotekets lånehantering i LIBRIS. Man har möjlighet att länka från en post i LIBRIS till motsvarande post för Låna/reservera i bibliotekets system. På LIBRIS hjälpsidor beskrivs vad som gäller för att stödja LOPAC-funktionen.

Utvecklingsprocessen av LOPAC light var mycket givande. Många av de nya funktioner som presenteras i LIBRIS idag, är ”bieffekter” från den processen. Avgränsning på bibliotek, Mina bibliotek, favoritorganisation och kartlänkar i lånestatusinformationen är funktioner som alla kan ta del av.

Vi har tidigare berättat om bakgrunden till projektet LOPAC light och de strävanden som görs med att integrera sökgränssnitt mot lokala systems lånehantering.

Är ni intresserade av att stödja LOPAC-funktionen är ni välkomna att kontakta LIBRIS kundservice eller Kristin Olofsson

Filed under: LIBRIS tjänster,Utveckling

Etiketter:,


Kategorier

Senaste kommentarer

Arkiv

Verktyg

Informationskanaler