Metadatatratten

25 maj, 2010 Pelle

LIBRIS modell för att importera poster till vårt katalogsystem Voyager kallas internt för metadatatratten. För den som är intresserad av hur importprocessen går till kommer här en liten sammanfattning.

LIBRIS avtalar med t.ex. ett förlag om leverans av metadata (vanligen bok- eller tisdkriftsposter). Posterna levereras till LIBRIS som XML- eller ISO2709/MARC-filer, oftast via FTP. Om posterna är i något annat format än MARC21 görs en specifikation som beskriver hur de ska omvandlas till MARC21. Även om det levererade formatet är MARC21 kan vissa modifieringar krävas för att posterna ska följa de tillämpningar vi använder bland LIBRIS-biblioteken. Specifikationen fungerar sedan som ett underlag för ett program (närmare bestämt en XSLT-stilmall) som utför själva formatkonverteringen.

I nästa steg läses posterna in av ett Java-program som konverterar dem med hjälp av stilmallen och lägger till dem i Voyager-databasen tillsammans med eventuella beståndsposter. Om en post redan finns i Voyager kan den antingen ersättas, bevaras eller slås ihop med den nya posten. I det sistnämnda fallet krävs ytterligare en stilmall som talar om vilket data från respektive post som ska sparas. En uppsättning parametrar talar om för programmet vilka åtgärder som ska utföras.

När vi kontrollerat att överföringen till Voyager fungerar smärtfritt och posterna sparas som de ska tar driftavdelningen över och schemalägger processen så att den kan göras automatiskt med regelbundna intervaller. Ibland rör det sig bara om en engångsleverans av metadata, då behövs inte detta steg.

Dagen efter att posten sparats i Voyager kopieras den till LIBRIS webbsök.

Filed under: Utveckling

Etiketter:


Kategorier

Senaste kommentarer

Arkiv

Verktyg

Informationskanaler