SwePub lanseras 26 november!

25 september, 2009 Kristin

Nu är det bestämt. SwePub ska lanseras den 26 november under Möteplats OpenAccess i Uppsala.

Vi har under projektets gång och efter ett antal användarintervjuer upptäckt att den största användarnyttan är att integrera SwePub-posterna i LIBRIS ordinarie söksystem. Ingen av användarna vi intervjuade var egentligen intresserade av att bara söka i svenskt vetenskapligt material från publiceringsdatabaserna. Det är andra tvärsnitt man är intresserad av. Så att integrera SwePub i LIBRIS var egentligen inget svårt beslut. Om man bortser från alla utmaningar som dubbletthantering, merging av poster och bestånd, en transparent design och andra godbitar.

LIBRIS uppgift är att bygga en miljö för informationssökning för SwePub-datat. Man ska alltså inte använda söksystemet för statistikändamål; för det behövs en helt annan behandling av datat. Men den svenska vetenskapliga publiceringen kommer att finnas samlad i en databas – det är en god start för framtida utvärderings- och analysverktygsprojekt.

Det är inte långt kvar till 26e november. Därför kommer vi att lansera i två steg.

26 november

  • SwePub blir sökbart separat
  • Vi har en nationell nod för svensk vetenskaplig publicering från våra lärosäten
  • Vi erbjuder olika exportgränssnitt mot SwePub-datat som OAI-PMH, SRU, LIBRIS lättvikts-API Xsearch, alla de referensformat vi erbjuder i ordinarie LIBRIS
  • LIBRIS webbsök kommer att se ut som vanligt

Steg två

  • En integrering av LIBRIS och SwePub
  • Vi har slagit ihop/mergat poster från LIBRIS och SwePub
  • Vi får ett nytt gränssnitt, en ny version av LIBRIS
  • Vi har tagit ett första steg att använda LIBRIS webbsök som frontend mot flera datakällor

Steg två innehåller många utmaningar och det krävs en hel del användartester för att inte hamna i användbarhetsfällor. Samtidigt är det en sådan berikning av LIBRIS med artiklar (och övrigt SwePub-material), fulltexter, abstracts att det är värt en kraftansträngning. Och inte minst att skaffa sig erfarenhet att arbeta mot flera datakällor!

Filed under: Utveckling

Etiketter:


Kategorier

Senaste kommentarer

Arkiv

Verktyg

Informationskanaler