Rapport från SVUC-möte

Christer, Anders och jag är nyss hemkomna från SVUC-möte i Helsingfors. SVUC står för Scandinavian Virtual Union Catalogue och det är representanter för de skandinaviska nationalbiblioteken som träffas årligen för ett informellt informationsutbyte. Mycket trevligt!

I år var vi i Helsingfors och mötet ägde rum i mycket vackra funkislokaler i en universitetsbyggnad.

På agendan stod bland annat:

Värdlandet Finland gav oss en rapport om arbetet med det stora projektet National Digital Library initiative där man 2011 planerar att ha färdigt:

  • ett gemensamt sökgränssnitt för bibliotekens, arkivens och museernas informationsresurser.
  • en rutin för digitalisering av de viktigaste informationsresurserna från bibliotek, arkiv och museer
  • utvecklat en långsiktigt bevarandelösning av det elektroniska kulturarvsmaterialet

Island har under en tid arbetat med att kunna ge åtkomst till sin nationella biblioteksdatabas Gegnir via Z39.50 och nu kunde de rapportera att vi inom kort kommer att ha nått målet med samsökning i alla de skandinaviska nationella biblioteksdatabaserna.

Vi från Sverige rapporterade bland annat om arbetet med Swepub-projektet, om arbetet med och lanseringen av söktjänsten Sondera, om den pågående utvärderingen av Samsök, om arbetet med att läsa in SFX-poster i LIBRIS med mera.

Christer och Anders rapporterar vidare från mötet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *